Jeroen Brouwers

9 november 2014
Jeroen Brouwers heeft een nieuwe roman: 'Het Hout', over seksueel misbruik in de kerk en de hypocrisie er rond. Het thema is nog altijd zeer actueel.

Brouwers verbleef zelf van z'n 10de tot 17de in jongenspensionaten. Hij werd zelf niet misbruikt, maar zag wat er in z'n omgeving gebeurde of tenminste hoe het gedrag van sommige jongens opvallend veranderde: ze werden stil, schuw. Die ervaringen heeft hij verwerkt in 'Het Hout' (Atlas Contact), een roman waarin de hoofdfiguur, broeder Bonaventura, zich afvraagt hoe lang hij de ogen nog kan sluiten voor de misbruiken door zijn medebroeders.

Touché zoekt de schrijver op in z'n huis in Zutendaal. Een huis dat ook al de actualiteit haalde, want het is gebouwd zonder vergunning en zou afgebroken moeten worden. Wordt nog vervolgd.

In 'De laatste deur' verzamelde Brouwers essays en portretten over schrijvers die zelfmoord pleegden. Wie vragen heeft over zelfmoord kan terecht op de zelfmoordlijn. (1813)

 

Op 11 november signeert Jeroen Brouwers op de Boekenbeurs.

Bij zijn 70ste verjaardag zocht Friedl' de schrijver ook al 's op, voor het programma "Friedl', een leven in boeken". Je kan de uitzending hier herbeluisteren.

 

Playlist:

Answer me -Frankie Laine

La divine liturgie - Choeur des Moines de Chevetogne

My autumn's done come - Lee Hazlewood

Dies Irae (naar requiem van Mozart) - I Solisti del Vento

Prelude en fuga nr 10 (Bach) - Glenn Gould

Homard - Trio Dor

Les mots d'amour - Edith Piaf

Kroegen - Wim De Craene

Een avondje met de tantes - Komrij & Gauthier

Impromptu in Es Groot (Schubert) - Maria Joao Pires

 

Foto VRT