Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld Vandaag

Is Jeroen Meus te kwistig met boter en zout? "Elke kok die lekker eten wil klaarmaken, doet dat"

di 19 nov. - 10:59

De urban legend dat Jeroen Meus (te) veel boter en zout zou gebruiken in zijn recepten, werd van de tafel geveegd in 'De Wereld Vandaag'. "Dat wil ik rechtzetten. Het is gebaseerd op een studie die een van onze masterstudenten ooit maakte" zegt Charlotte De Backer (UAntwerpen).
Jeroen Meus

Op Eén is dinsdagavond de 2.000e aflevering van 'Dagelijkse Kost' uitgezonden, het populaire kookprogramma van Jeroen Meus dat intussen bijna 10 jaar bestaat. In 'De Wereld Vandaag' geeft Charlotte De Backer haar mening bij dit jubileum. Zij is verbonden aan de Universiteit Antwerpen waar ze onderzoekt hoe media ons eetpatroon beïnvloeden.

"Aan Jeroen Meus hebben we een vette kluif en in sommige van onze studies hebben we specifiek op 'Dagelijkse Kost' gefocust", zegt ze. "We zien een verband tussen het programma en kookgedrag. Vooral mannen die kijken, gaan vaker zelf koken. Vrouwen vallen meer terug op wat ze zelf kennen en op andere kanalen. Zo worden familierecepten vaker via hen doorgegeven."

"Het gaat enkel om een verband", nuanceert ze. "We kunnen niet zeggen dat 'Dagelijkse Kost' ook echt tot koken aanzet. De media in het algemeen spelen wel een prominente rol als bron van inspiratie voor jong en oud."

Naessens en Bekkari

De urban legend als zou Meus (te) veel boter en zout gebruiken in zijn recepten, veegt De Backer van tafel. "Dat wil ik rechtzetten. Het is gebaseerd op een studie die een van onze masterstudenten ooit maakte. Hij gebruikt boter en zout, maar dat doet elke kok die lekker eten wil klaarmaken."

Als we programma's gaan vergelijken, dan scoren veel recepten slecht op vlak van gezondheid. We hebben bijvoorbeeld ook de recepten van Pascale Naessens doorgelicht en zij scoort evenmin goed wat de richtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad betreft. Ze geeft zelf wel aan dat ze die richtlijnen niet volgt omdat ze haar eigen visie op gezonde voeding heeft."

"Vorig jaar hebben we ook een vergelijkende studie gedaan naar de communicatiestijl van Meus en Sandra Bekkari. De stijl van Meus sluit beter aan bij het publiek. Dat heeft onder meer te maken met zijn authenticiteit. Ik keek net naar de 2.000e aflevering van "Dagelijkse kost" en ik zag hem een traantje wegpinken. We kijken niet alleen naar kookprogramma's om iets te leren, maar ook voor entertainment."

Sociale media

"Over de 2.000 afleveringen heen stellen we een evolutie in het mediagebruik vast", zegt De Backer tot slot. "Voedingsmedia zijn niet nieuw. De oude Grieken hadden al kookboeken. Sinds de jaren 90 hebben we een explosie op tv met kookkanalen en met programma's als "Dagelijkse kost". Door sociale media gaan mensen nog meer recepten delen."

"We zien dat succesvolle spelers als Meus daar helemaal in meegaan. Hij heeft een website en een app die boodschappenlijstjes genereert. Zelfs als ik niet naar tv kijk, ga ik zijn recepten gebruiken want ze staan online. Hij biedt ook tutorials aan (filmpjes die stap per stap uitleggen hoe u een recept moet uitvoeren, red.). Die tactiek en aanpak werken."

Beluister het gesprek met Charlotte De Backer in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select.

Jeroen Meus was ook te gast bij 'Byloo'. Ook dat gesprek kan je herbeluisteren via Radio 1 Select.

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet