Jeugdbeschermingsrecht onder druk

7 juli 2021
Tegenvoets? Dat is de scherpe blik van 2 juristen op actualiteit en maatschappij. Walter Van Steenbrugge en Johan Vande Lanotte kijken met één oog naar wat leeft in onze samenleving en met het andere naar de wet en het recht. In de nieuwste podcastaflevering hebben ze het over het jeugdbeschermingsrecht dat onder druk staat door het vreselijke voorval in Gavere: wat is er aan de hand en wat kunnen we eraan doen?

De feiten vonden plaats op 15 mei op de Westerbegraafplaats in Gent. Een 14-jarige meisje uit Gavere had die dag met een vriend afgesproken, maar er daagden nog vier andere tieners op. Het meisje zou aangerand en verkracht zijn en beelden ervan zouden via sociale media verspreid zijn. Het slachtoffer kreeg de beelden te zien en stapte vier dagen na de feiten uit het leven. Een aantal verdachten waren minderjarigen, en dat zorgt voor een extra ingewikkelde problematiek. 

Een ander gegeven in heel deze zaak, is het publiek maken van beelden. De internetmaatschappij maakt dat bij misdrijven er een tweede misdrijf om de hoek loert: het publiek maken van het misdrijf. In geval van seksuele misdrijven betekent dit een zware extra schade voor het slachtoffer.

Hoe pakken we deze problematiek best aan? In de podcast 'Tegenvoets' kijken Walter Van Steenbrugge en Johan Vande Lanotte met één oog naar wat leeft in onze samenleving en met het andere naar de wet en het recht.

Beluister de podcast 'Tegenvoets'

Lees ook: