"Jij maakt alleen maar trieste dingen" kreeg ze te horen. En ze maakte een carrièreswitch

2 mei 2020
Deze week bereikte ons het nieuws dat Anne De Graaf is overleden. De Graaf was jarenlang oorlogsjournaliste voor verschillende kranten waaronder De Morgen en Het Nieuwsblad, maar maakte een carrièreswitch en werd fotograaf. In 2011 was ze te gast in Interne Keuken.

Jarenlang was Anne De Graaf oorlogscorrespondente. Grauwe, lelijke verhalen van over de hele wereld versloeg ze. Tot een nichtje haar zei "dat ze alleen maar triestige dingen maakte". De Graaf maakte de klik, verliet de journalistiek en werd fotograaf.

Ze trok de hele wereld rond om foto's te maken en vertelde in 2011 in Interne Keuken over haar eerste tentoonstelling, die toen net geëindigd was. Anne De Graaf bleef bewondering tonen voor de oorlogscorrespondenten die de job wél bleven volhouden, maar vertelde dat ze zelf nog nooit zo gelukkig was geweest als nu. Toch had ze nog steeds last van nachtmerries, het gevolg van alle gruwel die ze had gezien. Journalisten en posttraumatische stress, het zijn woorden die weinig worden samen gezet, maar journalisten worden vaak te weinig begeleid, zei ze daarover.

Anne De Graaf overleed vorige week, op 25 april 2020 aan de gevolgen van kanker. Ze werd 56 jaar.

Beluister hier het gesprek met Sven en Koen uit 2011:

Radio 1 Select