“Jij zou beter eens een voorbeeld nemen aan...”

10 oktober 2015

Het moet zo ongeveer een van de meest hatelijke uitdrukkingen van de Nederlandse taal zijn. “Jij zou beter eens een voorbeeld nemen aan...” en dan volgt steevast de naam van iemand waaraan je hoegenaamd geen voorbeeld wil nemen wegens veel te braaf en te voorbeeldig. Het woord alleen al. Wie wil er nu in ‘s hemelsnaam ‘voorbeeldig’ zijn?

Waarom heeft nog nooit eens iemand tegen mij gezegd: “Jij zou beter eens een voorbeeld nemen aan de salmonellabacterie of de bombardeerkever? De naakte molrat, de ijsvogel, de ooievaar, de bultrug, de spin, de pterosauriër, de kiezelalg, de wederopstandingsvaren, de slokdarm of de honingraat? Terwijl daar nochtans veel voor te zeggen valt.

De natuur als uitvinder’ is een geweldig boek van Ylva Poelman. De conclusie luidt: weet je aan wie we beter eens een voorbeeld zouden nemen? Aan de salmonellabacterie en de bombardeerkever, de naakte molrat, de ijsvogel, de ooievaar, de bultrug, de spin, de pterosauriër, de kiezelalg, de wederopstandingsvaren, de slokdarm én de honingraat. 

Waarom? Dat komt ze zaterdag uitleggen.


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...

Radio 1 Select