Jill Peeters: “Heel veel grote bedrijven zetten op dit moment de zorg voor het milieu helemaal bovenaan de agenda"

25 oktober 2021
©VRT
De aarde wordt warmer, dat is niet meer te stoppen, maar alles zomaar laten gebeuren is geen optie… Daarom presenteert Annemie Peeters van maandag tot en met donderdag de nieuwe programmareeks ‘Wat houdt ons tegen?’. Weervrouw Jill Peeters was te gast. Ze vertelt over de gelijknamige Canvasdocumentaire ‘Wat houdt ons tegen?’.

Veel mensen zijn bezorgd om onze omgeving. Het weer doet vreemd en de natuur sterft voor onze ogen. In het nieuws zien we dat overal op onze planeet gebeuren en horen we regeringsleiders spreken over hun beloftevolle ambities. Optimisten en pessimisten schreeuwen door mekaar heen.

Vooruitgang

‘Wat houdt ons tegen?’ moet benieuwd klinken, hoopvol, en zeker niet beschuldigend: “Sommige dingen konden we niet zien aankomen. Denk aan de komst van de gloeilamp: dat geeft licht, maar er gaat enorm veel energie verloren aan warmte. Terwijl een lamp dient om licht te geven, geen warmte. En nu hebben we slimmere lampen, dus dat is allemaal vooruitgang. Daar kunnen we steeds slimmer mee omgaan", zegt Jill Peeters. 

"Het laatste klimaatrapport heeft vijf mogelijke uitkomsten berekend. Er is maar ééntje die zegt dat de opwarming tegen het einde van de eeuw onder de twee graden blijft. Op het Verdrag van Parijs hebben we met tweehonderd landen wereldwijd beloofd dat we ervoor gaan zorgen dat het niet verder uit de hand loopt. Het is dus nog mogelijk om die verdere opwarming tegen te houden.”

Bovenaan op de agenda

“Ik ben heel vaak in gesprek met ondernemers, en hun prioriteit is heropstarten na deze pandemie, maar op een andere manier. Het is ongelooflijk hoeveel grote bedrijven op dit moment de zorg voor het milieu helemaal bovenaan de agenda zetten”, zegt Jill.

“Helaas hebben we af en toe eens een crisis nodig om een bewustzijn te krijgen, om dingen te versnellen. Maar ik zie dat écht wel bij de ondernemers gebeuren. Ik ben daar heel optimistisch in.”

Misschien denk je dat wat je doet geen verschil maakt, maar Jill ziet dat anders: "We kunnen echt mee de toekomst bepalen. En ik vind het fantastisch hoe geprivilegieerd we zijn dat we dat kunnen doen.”

De mens heeft het potentieel om een positieve impact te creëren

Jill Peeters was in september te gast in Touché. Daar vertelde ze ook over de impact van de mens: “In een snel veranderende wereld, moeten we bewust bezig zijn met het creëren van een positieve impact. Dat is het doel van de mens."

"Wij hebben de intelligentie die planten en dieren niet hebben, dus we moeten ze gebruiken om er iets moois van te maken. De mens heeft het potentieel om een positieve impact te creëren, we moeten er alleen nog gebruik van maken”, aldus Jill Peeters.

Beluister Touché met Jill Peeters via de podcast.

Lees ook: