Jinnih Beels: "War on drugs heeft gefaald"

14 december 2017
"De "war on drugs" heeft gefaald", dat concludeert ex-politieambtenaar en Antwerps politica Jinnih Beels (Samen) in "De Ochtend". In een reportage van "Pano" was te zien hoe in Antwerpen jonge kinderen worden ingezet door drugshandelaars. "Wereldwijd worden miljarden geïnvesteerd in een aanpak die niet werkt", zegt Beels.

Volgens Beels wordt het probleem op dit moment verkeerd aangepakt. "De politie treedt hard op tegen de kleine garnalen uit het drugmilieu", zegt ze in De Ochtend. "Maar in de reportage zie je dat elke kleine garnaal die je oppakt meteen wordt vervangen door twee anderen."

Beels vindt ook dat de politie niet enkel moet focussen op de "aanbodzijde" van het verhaal. "We moeten ook kijken naar de druggebruikers zelf: doen we genoeg aan preventie om te voorkomen dat mensen drugs beginnen te gebruiken?", vraagt ze zich af. "En daarna: proberen we druggebruikers genoeg te begeleiden richting de juiste zorg, zodat ze kunnen afkicken?"

Jinnih Beels vindt dat er werk gemaakt moet worden van een "driesporenbeleid", waarbij je de vraag naar drugs doet afnemen door preventie en zorg, en daarnaast drugshandel aanpakt door te focussen op de grote jongens uit het milieu.

"Wereldwijd leidt de war on drugs tot weinig resultaat", aldus Beels. "We pompen miljarden in een methode waarvan we weten dat die niets uithaalt."

 

Bron: vrtnws.be

Beluister het interview met Jinnih Beels: