Joachim Coens: "Joke Schauvliege is een volwaardige kandidaat voor het Grondwettelijk Hof"

3 mei 2021
© Thierry Roge (Belga)
Volgens Joachim Coens, de voorziter van CD&V, voldoet ex-minister Joke Schauvliege (CD&V) aan alle criteria om deel uit te maken van het Grondwettelijk Hof. Schauvliege wordt genoemd als nieuwe rechter aan het Hof. Maar haar kandidatuur kreeg de afgelopen dagen veel kritiek. Schauvliege moest in 2019 ontslag nemen als Vlaams minister na omstreden uitspraken over de klimaatmarsen en de Staatsveiligheid.

Dat de klimaatmarsen opgezet spel zijn en dat Staatsveiligheid haar dat bevestigd heeft. Het is de "uitschuiver" van Joke Schauvliege die haar blijft achtervolgen, ook nu ze een gooi doet naar een zitje als rechter in het Grondwettelijk Hof.

CD&V schuift niet enkel Schauvliege naar voor als kandidaat-rechter maar ook partijgenoot Sabine de Bethune. Partijvoorzitter Joachim Coens bevestigde in 'De Ochtend'dat hij het volste vertrouwen heeft in de kwaliteiten van beide kandidaten.

"Dit is een politieke benoeming waar een aantal criteria aan verbonden zijn", stelt hij. "Men moet parlementaire ervaring hebben, 5 jaar, men moet minstens 40 jaar zijn en een juridische achtergrond en ervaring hebben. Schauvliege en de Bethune zijn daarom volgens mij allebei volwaardige kandidaten."

De mogelijke benoeming van Schauvliege wordt door critici gepercipieerd als een politiek geschenk voor de ex-minister, vanwege haar ontslag. Maar dat ontkent Coens.

Volgens hem wordt Schauvliege dus niet weggepromoveerd. "Dit gaat niet over cadeaus, het Grondwettelijk Hof is een heel belangrijke instelling. De beslissing over de benoeming ligt uiteindelijk bij de Senaat."

Beluister het gesprek met Joachim Coens in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: