Jodiumpillen voor iedereen: goed idee?

28 april 2016
Momenteel krijgt iedere Belg die in een straal van 20 kilometer rond een kerncentrale woont jodiumpillen. Die pillen moeten de schildklier beschermen tegen radioactief jodium dat vrijkomt bij een kernramp. Als je dat niet doet, krijg je schildklierkanker. Nu hebben de Hoge Gezondheidsraad, dat adviezen geeft aan Volksgezondheid, en de nucleaire waakhond FANC geoordeeld dat die straal van 20 kilometer te klein is. Ze pleitten er eerder dit jaar voor om die afstand te vergroten naar 100 km.
Momenteel krijgt iedere Belg die in een straal van 20 kilometer rond een kerncentrale woont jodiumpillen. Die pillen moeten de schildklier beschermen tegen radioactief jodium dat vrijkomt bij een kernramp. Als je dat niet doet, krijg je schildklierkanker.
 
Nu hebben de Hoge Gezondheidsraad, dat adviezen geeft aan Volksgezondheid, en de nucleaire waakhond FANC geoordeeld dat die straal van 20 kilometer te klein is. Ze pleitten er eerder dit jaar voor om die afstand te vergroten naar 100 km. Ten laatste eind 2017 wil minister De Block een verdeelsysteem op poten zetten, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.