Joe Biden aanvaardt nominatie als presidentskandidaat en wil de VS "uit de duisternis halen"

21 augustus 2020
Op de vierde dag - en meteen de slotavond - van de (virtuele) partijconventie van de Democraten heeft Joe Biden officieel zijn kandidatuur voor het Amerikaanse presidentschap aanvaard. "Het is tijd voor het volk om samen te komen om een einde te maken aan dit donker hoofdstuk voor de VS. Liefde, hoop en licht scharen zich achter de strijd voor de ziel van onze natie", verwoordde Biden het.

Joe Biden (77) ziet "te veel woede, angst en verdeeldheid" in deze donkere periode. Hij benadrukte dat "de strijd zal gewonnen worden". "En we zullen het samen doen." De Democratische presidentskandidaat spoorde nogmaals mensen aan om zeker hun stem uit te brengen.

Biden richtte zich ook specifiek tot jongeren, een groep die hij moeilijk wist te overtuigen in de "primaries" of voorverkiezingen. "Economische ongelijkheid, rassenongelijkheid en klimaatonrechtvaardigheid. Ik hoor jullie", zei hij.

Harde kritiek had Biden op huidig president Trump, die hij verantwoordelijk stelde voor de ruim 170.000 coronadoden die de VS tot nu toe heeft moeten tellen. "De president heeft gefaald bij zijn belangrijkste taak: hij heeft nagelaten ons te beschermen", aldus Biden. "Dat is onvergeeflijk."

Hij wees erop wat er zal gebeuren als Trump herverkozen wordt voor de komende vier jaar. "Het aantal besmettingen en doden zal hoog blijven. Meer zaken zullen hun deuren moeten sluiten, en deze keer voorgoed. Werkende gezinnen zullen worstelen om te overleven, en de rijksten zullen tientallen miljarden opstrijken in nieuwe taksverschuivingen."

Op de vierde dag werden ook enkele persoonlijke verhalen gebracht. Biden kreeg virtueel de steun van zijn kinderen Hunter en Ashley die een warm pleidooi hielden. Van "hij stelt je nooit teleur" tot "geef je telefoonnummer en hij belt je", klonk het. Joe Biden zelf haalde herinneringen op aan zoon Beau die in 2015 overleed aan de gevolgen van kanker. "Hij inspireert me elke dag", vertelde Biden.

Op het einde van de avond kreeg Biden het gezelschap van zijn running mate Kamala Harris. Ze keken samen met supporters naar het vuurwerk buiten het Chase Center van Wilmington (Delaware). Op de parking van het Chase Center was in deze coronatijden een soort van openluchtcinema georganiseerd.

Rivaal Trump vreest voor jobs

Een verkiezingsoverwinning van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden zou "de ergste nachtmerrie" van de Amerikanen zijn. Dat heeft zijn rivaal en huidig president Donald Trump verklaard. Trump lanceerde zijn forse aanval in een speech in Old Forge, in de staat Pennsylvania. De toespraak vond plaats op minder dan tien kilometer van de stad Scranton, de geboorteplaats van Biden.

Trump probeerde zijn tegenstrever af te schilderen als iemand die het volk in de steek heeft gelaten. "Hij is vertrokken. Hij heeft jullie achtergelaten", was de teneur. "Biden houdt zich al een halve eeuw in Washington bezig met de uitverkoop van ons land, met het afpakken van onze banen en toestaan dat andere landen onze banen inpikken".

Tijdens zijn uithaal liet Trump verstaan dat de Democraten de economie zouden ruïneren en het land in anarchie zouden storten als ze in november de verkiezingen winnen. Ze zijn "compleet krankzinnig", stelde hij. Trump voorspelde ook dat de Democraten de belastingen drastisch zouden verhogen. "Deze verkiezing gaat over het overleven van de natie", vindt hij.

Luister naar Björn Soenens vanuit Delaware:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'