Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Joël De Ceulaer: “Zolang ik leef, zal ik me verzetten tegen de voortschrijdende taalverloedering"

ma 26 apr. - 10:21

Drukke dagen voor de taalpurist, want de discussie over spellingsregels is terug van nooit weggeweest. De Universiteit van Hull (Engeland) stopt bijvoorbeeld met punten aftrekken voor spel- en taalfouten op examens. En ook over de dt-regel wordt volop gediscussieerd. "Je wordt vandaag als een marsmannetje bekeken wanneer je correct Nederlands spreekt” zegt Joël De Ceulaer in 'De Wereld van Sofie'.
Joël De Ceulaer

Hoe noemde gij?

“Hoeveel Vlamingen zouden aan een kind nog vragen hoe hij of zij heet? Ik denk dat 99,9 procent van de Vlamingen tegen dat kind zegt: ‘Hoe noemde gij?’. Die mensen hebben blijkbaar in het lager onderwijs het verschil tussen noemen en heten niet geleerd. Of ze zijn het vergeten. Ze vegen er in ieder geval hun voeten aan. Prima voor mij die tussentaal, maar je wordt vandaag als een marsmannetje bekeken wanneer je correct Nederlands spreekt”, steekt Joël De Ceulaer van wal.

Taalminnaar 

Toch wil De Ceulaer geen taalpurist genoemd worden. “Ik word wel eens een taalnazi genoemd. Het lijkt me toch lichtjes overspannen om iemand die correct Nederlands hanteert, een taalnazi of taalpurist te noemen. Ik houd van de taal dus noem me liever taalminnaar”, vertelt De Ceulaer.

De slordigheid van de professionele taalgebruiker maakt me droef.

De Ceulaer gooit ook niet met zijn pantoffels naar het televisiescherm als hij een taalfout hoort. Net niet.  Het is vooral de slordigheid van de professionele taalgebruiker die hem droef maakt. "En ik erger me nog meer aan het feit dat die professionele taalgebruiker die taalfouten niet meer erg lijkt te vinden.”

Schop onder de kont 

De Ceulaer kreeg zelf een schop onder zijn kont aan het begin van zijn loopbaan. “Ik kreeg als jonge journalist eens een brief van Karel Anthierens in mijn brievenbus. In die brief stonden al mijn taalfouten opgesomd! Anthierens heeft me toen een grote dienst bewezen want sindsdien leg ik de lat voor mezelf hoger”, vertelt De Ceulaer.

De manier waarop kinderen de dt-regel aangeleerd krijgen, deugt niet

De Ceulaer stelt zich vragen bij de manier waarop de spellingsregels worden onderwezen. “Je wordt toch ook geen pianist als je geen kennis hebt van de notenleer? Voor taal is dat net hetzelfde. Iemand die zijn taal niet goed beheerst, zal het moeilijker krijgen op de arbeidsmarkt ”, zegt De Ceulaer. Het onderwijs heeft volgens hem een grote verantwoordelijkheid. De Ceulaer: “De manier waarop kinderen de dt-regel aangeleerd krijgen, deugt niet.”

"Zolang ik leef, zal ik me verzetten tegen die voortschrijdende taalverloedering"

Toch voelt De Ceulaer dat hij steeds eenzamer wordt met zijn standpunt. “Tussentaal gaat op een dag alles overnemen. Het idee dat er zoiets bestaat als een taalnorm met regels die je onder de knie moet krijgen, zal vervagen. Maar zolang ik leef, zal ik me verzetten tegen die voortschrijdende taalverloedering”, concludeert De Ceulaer.

Beluister het gesprek met Joël De Ceulaer in 'De Wereld van Sofie' via Radio 1 Select

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet