“Johan Bruyneel liegt”

18 mei 2018
Toen Edwig Van Hooydonck voorbijgestoken werd door voorheen onbekende Italiaanse wielrenners op EPO, keerde hij het wielrennen de rug toe. Onlangs stond hij oog in oog met een man die de dopingcultuur mee in stand hielp houden in het peloton.

Edwig Van Hooydonck won twee keer op jonge leeftijd de Ronde van Vlaanderen met een snoeiharde demarrage op de Bosberg. Het leek het begin van een veelbelovende carrière, maar Van Hooydonck stopte met koersen op zijn 29ste, in 1996. Dat had te maken met de intrede van epo als doping in het peloton. Plots werd hij voorbijgesneld door renners die hij daarvóór gemakkelijk klopte. “Ik kon het mentaal niet aan om bij de beste renners te zijn, en dan toch op twaalf minuten van de winnaar te finishen in De Ronde”, vertelt hij in De Bende van Annemie.

 

Ik moest een brief sturen naar de Italiaanse rennersbond om me te excuseren

Van de Rabobankploeg waarvoor hij koerste, mocht Van Hooydonck de ware reden van zijn ontslag niet prijsgeven. “We hebben de persconferentie weken op voorhand voorbereid, en ik kreeg mediatraining. Zij betaalden me, dus ik moest wel luisteren naar hen. Intern werd wél openlijk over doping gepraat. Want plots werden we overal gelost.”

Sportjournalisten als Mark Vanlombeek kenden de ware reden, maar ook voor hen was het moeilijk om daarover uit te weiden. In een interview met Michel Wuyts aan de meet van de Brabantse Pijl had Edwig wel al gezegd dat hij “twijfels” had over de “Italiaanse renners”. Van Hooydonck: “Door die uitspraken moest ik later ik een brief sturen naar de Italiaanse rennersbond om me te excuseren. Anders mocht ik niet naar de Ronde van Italië.”

undefined

Onlangs stond er een foto in Het Nieuwsblad van Van Hooydonck en Johan Bruyneel. Die was genomen bij de start De Ronde van Vlaanderen. Bruyneel wordt gezien als een van de architecten van de dopingcultuur in de jaren negentig. De twee lijken te genieten van een gezellig onderonsje. Maar dat wil Van Hooydonck rechtzetten.

“Johan liep wat onwennig rond bij het startpodium. Hij kwam naar mij voor een babbel van vijf minuten, en hij vroeg een selfie. Johan heeft die foto aan de krant gegeven en wekt in de krant de indruk dat we nu goed overeenkomen, alsof er niets gebeurd is. Maar hij liegt.”
In het stuk in de krant vertelt Bruyneel ook over het geld dat hij verloren is door de dopingaffaire rond Lance Armstrong. De dopingaffaire kostte Bruyneel ook zijn huwelijk. “Een beetje zielig”, besluit Van Hooydonck.