"Johan Cruyff bestelde een cola-tic. En dan nog één. En nog één."

7 oktober 2018
Peter Koelewijn had een paar grote hits met eigen werk, maar wat weinig mensen weten, is dat hij ook andere mensen veelvuldig liet scoren. Al ging dat soms gepaard met controverse… en alcohol.

De lijst van artiesten met wie Peter Koelewijn samenwerkte, is lang. De onlangs overleden Anneke Grönloh, Helmut Lotti, Will Tura, Louis Neefs... Koelewijn voelde zich duidelijk ook uitstekend in z’n sas achter de producerstafel. En als talentscout.

Ooit nam Koelewijn zelfs een nummer op met de grote Johan Cruyff, toen de beste voetballer ter wereld: ‘Oei oei oei (Dat was me weer een loei)’.
“Dat was in de periode dat we nog nummers maakten die we linkten aan actuele gebeurtenissen. Iedereen was gek van Cruyff toen, en dus maakte ik er een plaat over. Ik had een carnavalsachtig deuntje geschreven voor Johan. Dat zou hij zelf inzingen, maar eenmaal in de studio kwam daar niets van terecht. Hij had geen ritmegevoel en was bloednerveus. Daarom vroeg ik ‘m of hij niets te drinken wou. ‘Geef mij maar een cola-tic’, zei hij. Dat is een mix van cola en jenever. En dan vroeg hij nog een en nog een.”

“Johan begon helemaal los te komen”, gaat Koelewijn verder. “Hij vertelde dat hij zich expres liet vallen voor het bord van zijn persoonlijke sponsor, als de televisie zijn wedstrijden bij Ajax kwam opnemen, wat toen geen evidentie was. Hij ging daar dan voor de volle twee minuten liggen.”

Anne Frank

Maar Peters samenwerkingen riepen soms ook gemengde reacties op. Nadat hij het dagboek van Anne Frank gelezen had, maakte hij daar ook een liedje over. Hij nam het op met twee zangeresjes. “Daar was toen enorme herrie over. Een bekende radiodj haalde toen een rabbijn erbij. Liedjes over zulke onderwerpen maken, dat kon helemaal niet. Maar dat was met de beste bedoeling gemaakt, ik zag niet in wat daar fout aan was.”

Herbeluister het fragment uit 'Touché'

Lees ook: