Johan Leysen acteert in stuk over moord op Ihsane Jarfi: "Milo Rau gaat naar waar het zeer doet"

4 mei 2018
Vanavond gaat 'La reprise. Histoire(s) du théâtre' van de Zwitserse regisseur Milo Rau in première in Brussel. Het stuk reconstrueert de moord op Ihsane Jarfi, een homoseksuele moslim. "Milo Rau naar waar het zeer doet", verklaart acteur Johan Leysen de kracht van de regisseur.

Zes jaar geleden geraakt Ihsane Jarfi op de hoek van een straat voor een homoclub in Luik in gesprek met vier jonge mannen. Twee weken later wordt hij dood aangetroffen aan de rand van een bos. Hij blijkt vermoord en gemarteld te zijn. Hij is het eerste officiële dodelijke slachtoffer van homofobie in ons land. Eind 2014 werden drie daders tot levenslang veroordeeld. De vierde dader kreeg 30 jaar cel.

La reprise

De Zwitserse regisseur Milo Rau verwerkt de feiten nu in zijn eerste productie voor NTGent. Het is het eerste stuk van een nieuwe reeks die een onderzoek is naar het verleden, het heden en de toekomst van het theater. Rau onderzoekt de representatie van geweld en traumatische gebeurtenissen op het podium.

Volgens acteur Johan Leysen wordt het een mooie voorstelling, "terwijl het natuurlijk over vreselijke dingen gaat", zegt hij in De Ochtend. "De voorstelling heet 'La reprise', de herhaling. De vraagt wordt gesteld: kom je gelouterd uit de herhaling? Levert dat wat op? Met een aantal mensen proberen we die zaak weer leven te geven, terwijl het over de dood gaat."

Familie betrokken

De familie en de ex-vriend van Jarfi werden ook betrokken bij de voorstelling. "We hebben onze informatie uit hun getuigenissen gehaald. Ze blijven betrokken, ze hebben ook repetities gezien, we willen niet dat het ondanks hen verloopt", benadrukt Leysen. "Ik weet niet of het voor hen louterend is, ik denk het wel. Het feit dat je het opnieuw ziet, is louterend, maar ook het feit misschien dat het bij herhaling opnieuw te zien is en dat het ook gedeeld wordt met veel mensen."

In een gesprek met De Morgen zei Bertrand Daele, de ex-vriend van Ihsane Jarfi het volgende: "Jullie hebben zich verbeeld wat ik me al jarenlang probeer voor te stellen, wat er echt is gebeurd die nacht. Hoe Ihsane zich toen heeft gevoeld. Ik heb die verbeelding kunnen zien."

Milo Rau zoekt die punten op waar wij als maatschapppij liever stilletjes omheen lopen

Milo Rau kwam recent nog in het nieuws met de casting voor zijn nieuwe voorstelling 'Het lam gods' waarbij hij op zoek ging naar 'mensen die heel ver gaan om hun geloof te belijden' en waarbij zelfs teruggekeerde Syriëstrijders niet helemaal uitgesloten werden.

"De kracht van Milo Rau is dat hij daar naartoe gaat waar het zeer doet", legt Leysen uit, die eerder al met Milo Rau samenwerkte ('The civil wars'). "Ik denk dat dat dat de functie is van theater. Zijn 'Five easy pieces' ging over de Dutroux-affaire, hij heeft het ook over Rwanda gehad (in 'Hate radio' uit 2011, nvdr). Hij zoekt die punten op waar wij als maatschappij liever stilletjes omheen lopen. Hij gaat er dwars doorheen, hij gaat er helemaal in. Dat is niet uit sensatiezucht, maar omdat hij gelooft - en dat geloof deel ik met hem- dat dat de functie van theater is."

Toevallige tragedie

"Dit verhaal heeft heel veel met toevalligheden te maken, misschien is tragedie daar vaak op gebaseerd", zegt Leysen. "De homofobie-kant van deze misdaad is heel erg door de media opgeklopt. Dat is het achteraf geworden. Het zijn zeker geen vier gasten die doelbewust op homojacht gingen. Dat bleek tot hun eigen verbazing en toen is het uit de hand gelopen. Je kan het vergelijken met Oedipus die toevallig zijn vader doodt, het is dat soort toeval dat maakt dat dingen escaleren en onverschrikkelijk en onverdraaglijk worden."

'La reprise - Histoire(s) du théâtre' gaat vanavond in première in Théâtre National in Brussel in het kader van kunstenfestivaldesarts. De voorstelling is later deze maand ook nog te zien in Gent.

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Lees ook