Johan Van Overtveldt: "De strijd tegen fiscale fraude begint zijn vruchten af te werpen"

31 januari 2017
2016 was een recordjaar voor de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) in de strijd tegen fiscale fraude. Het leverde de BBI maar liefst 254.6 miljoen euro op. Ook heeft de BBI nog nooit zoveel belastingverhogingen en sancties opgelegd. Minister van Financiën en Fraudebestrijding Johan Van Overtveldt (N-VA) is tevreden over de resultaten.

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) heeft vorig jaar een recordaantal dossiers geopend. Dat komt onder meer door de fiscale regularisatie en het schandaal van de Panamapapers. “De Panamapapers hebben ervoor gezorgd dat een aantal maatregelingen in het kader van mijn antifraudeplan, versneld zijn goedgekeurd. En dat heeft duidelijk zijn effect gehad,” legt Van Overtveldt uit.

Het BBI kan ook meer werk verzetten omdat er meer personeel is aangeworven en de informaticatechnieken, de zogenaamde datamining, zijn verbeterd.

Het totale bedrag aan opgelegde belastingverhogingen en sancties was dan ook het hoogst in 15 jaar tijd, goed voor 1,7 miljard euro. In totaal is daarvan een kwart miljard effectief geïnd. “De bedragen gevestigd in 2016 moeten dit jaar nog geïnd worden. Bovendien moeten een aantal vestigingen die door het BBI gedaan worden nog in rechtszaken betwist worden. Helaas kan dat in België dus nog even duren,” verklaart Johan Van Overtveldt.

 

Radio 1 Select