"Johan Van Overtveldt heeft zichzelf beschadigd"

30 september 2016
"J'en ai marre." Dat schreef minister van Financiën Johan Van Overtveldt gisteren op zijn website. De N-VA-minister wou zich verdedigen tegen de beschuldigingen dat zijn cijfers niet kloppen. Maar is het wel een goed idee om als minister in de tegenaanval te gaan via het internet?

"Geen goed idee", vindt Rik Van Cauwelaert van De Tijd. Als minister moet je kunnen incasseren.

Eens je aangeschoten wild bent in de politiek, komt alles op je af. Zeker op de post van Financiën moet je een asbestpak aanhebben om alle aanvallen aan te kunnen.

Minister Van Overtveldt moet dan ook geen excuses zoeken, volgens Cauwelaert: "Hij heeft al twee jaar de tijd gehad om er iets aan te doen."

Als verklaring waarom Johan Van Overtveldt het zo moeilijk heeft, ziet Cauwelaert "de permanente verkiezingsmodus waarin de partijen verkeren. Van Overtveldt heeft weinig politieke ervaring. Hij is een nieuwkomer, dat speelt hem nu parten, zelfs binnen zijn eigen partij. Hij staat ook in de eigen partij onder druk: is hij wel de juiste man op de jusite plaast?"

Geen wonder dat Vanovertveldt het moeilijk heeft. Ook de oorlog met Kris Peeters gaat verder, die heeft nooit stil gelegen. 

CD&V en N-VA zouden bondgenoten moeten zijn, maar bij N-VA heeft de verkiezingsmodus blijkbaar voorrang op alles

Sowieso was de brief op de officiële website van Van Overtveldt geen goed idee.

Politici moeten dergelijke zaken in het parlement zeggen, dát is hun forum. Niet het internet, twitter of facebook. Ik denk dat hij zichzelf hier toch wat beschadigd heeft.

"Johan Van Overtveldt heeft zichzelf beschadigd"