Johan Van Overtveldt: “Merkwaardige rekenkunde van minister De Croo”

20 december 2018
© Radio 1
Ex-minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) betwijfelt dat het werken met een noodbegroting een gat van meer dan 2 miljard euro zal slaan in de begroting.

Door de val van de regering wordt vandaag de opgemaakte begroting niet gestemd in het parlement. In plaats daarvan zal gewerkt worden met een noodbegroting met zogenoemde voorlopige twaalfden. Daarbij keurt het parlement maandelijks een stukje begroting goed, maar dat mag het budget van vorig jaar niet overschrijden.

Alexander De Croo, die sinds het ontslag van de N-VA uit de regering Johan Van Overtveldt opvolgt als minister van Financiën, zei gisteren dat de begroting zal ontsporen door met dit lapmiddel te werken. “Dat is jammer, want als de N-VA de begroting die ze mee onderhandeld heeft, had meegestemd, waren we niet in deze situatie terechtgekomen", sneerde De Croo.

Opmerkelijk verschil

Johan Van Overtveldt pikt die kritiek niet en denkt dat de vrees van De Croo ongegrond is. “Ik vind het toch een klein beetje merkwaardige rekenkunde van minister De Croo”, zegt de ex-minister in 'De Ochtend'.

Met het mechanisme van voorlopige twaalfden kan de begroting wel degelijk de begroting onder controle worden gehouden, zegt Van Overtveldt. Hij herinnert De Croo er fijntjes aan dat diens partijgenoot en Kamerlid Dirk Van Mechelen dat ook heeft gezegd. Er is dus “een opmerkelijk verschil binnen Open VLD”, stelt Van Overtveldt vast.

Rentelasten

Van Overtveldt reageert ook op de opmerkingen over de rente. “Daar werd gisteren ook hier en daar commentaar op geleverd, op de rentelasten die de overheid moet dragen. Wel, ik heb meneer (Mario, red.) Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank toch horen zeggen dat we voor de herfst van volgend jaar geen renteverhogingen moeten verwachten. Ik denk dat de rekenkunde van minister De Croo toch een klein beetje fout is als hij zegt dat er onmiddellijk 2 miljard bovenop komt.”

Beluister het interview met Johan Van Overtveldt:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: