Vanwaar deze titel? “Die alludeert op een uitspraak van een vooraanstaand diplomaat, een professor uit Singapore die een paar maanden geleden een boekje schreef onder de titel “Has the West lost it?”, is het Westen het kwijt”, legt Van Overtveldt uit in 'De Ochtend'. Van Overtveldt heeft zichzelf ook die vraag gesteld en heeft daarover zelf ook een boek neergepend.
Trofeeën
Een groot deel van dat boek gaat over de vier jaar die Van Overtveldt minister van Financiën is geweest. Zo blikt hij trots terug op een aantal beslissingen die hij genomen heeft, vooral de verlaging van de vennootschapsbelasting en de taxshift.
“Dat zijn twee belangrijke hervormingen geweest die op alle vlakken en vooral op het vlak van tewerkstelling en investeringen een zeer belangrijke impact hebben gehad op de toekomst van het land”, zegt de politicus hierover.
Tegelijk moet Van Overtveldt ook toegeven dat zijn ministerschap niet gebracht heeft wat hij beloofd had, namelijk een begroting in evenwicht. Na het opstappen van de N-VA uit de meerderheid zit de ontslagnemende regering met een gapend gat van 7,7 miljard euro in de begroting.
Verkeerde inschattingen
Tijdens het ministerschap is gebleken dat Van Overtveldt verkeerde inschattingen maakte. Het Nieuwsblad trekt vandaag nog zo’n lijk uit de kast: “Van Overtveldt schat inkomsten 1,2 miljard te hoog in”, meldt de krant vandaag op de voorpagina.
De krant baseert zich hiervoor op een brief van de FOD Financiën, waarin staat dat van Overtveldt hoopt om 5,2 miljard euro aan roerende voorheffing te kunnen innen, maar in werkelijkheid was dat maar goed 4 miljard euro.
“Lachwekkend”, zo omschrijft Van Overtveldt de teneur van het artikel. Hij schermt ermee dat de belastinginkomsten in hun geheel al drie jaar op rij op peil zitten en hoger zijn dan aanvankelijk werden ingeschat.
Hij geeft toe dat er een probleem is met de roerende voorheffing, “maar dat probleem heb ik al herhaaldelijk aan de kaak gesteld”, verdedigt hij zich. Van Overtveldt stelt dat het belastingpercentage van 30 procent op intresten op spaargeld te hoog is, waardoor beleggers andere beleggingen zoeken om aan de roerende voorheffing te ontkomen.
Begrotingstekort
Het begrotingstekort dat Van Overtveldt na 4 jaar ministerschap achterlaat, wordt in zijn boek niet zo fel belicht. De ex-minister zegt dat hij dit niet onder de mat wil vegen en trekt het boetekleed aan.
“Ik denk dat ik daar ook zeer expliciet over ben: we hebben 2/3 tot 3/4 van de weg afgelegd (..) Dat is op zich goed, maar onvoldoende ten opzichte van wat we beloofd hadden, namelijk een evenwicht in 2018-2019.”
Tegelijk recht hij de rug: “Toegeven dat je niet gerealiseerd hebt wat je beloofd had, wil niet zeggen dat je moet toegeven dat je niets gedaan hebt, want dat is natuurlijk fundamenteel fout.”
(lees verder onder de foto)