Johan Vande Lanotte: "Als ik geen burgemeester word, stopt mijn carrière in Oostende"

8 oktober 2018
Als Johan Vande Lanotte (SP.A) niet opnieuw burgemeester wordt in Oostende, zal hij niet als schepen in het college zetelen. Dat zegt Vande Lanotte in 'De Ochtend'. "We zitten in een debat tussen Bart Tommelein en mezelf. De ene wint, de andere niet", zegt Vande Lanotte.

Twee namen springen steeds in het oog tijdens de race om het burgemeesterschap in Oostende: Johan Vande Lanotte, huidig burgemeester voor SP.A, en Bart Tommelein, lijsttrekker voor Open VLD. "We zitten duidelijk in een debat tussen Tommelein en mezelf", zegt ook burgemeester Vande Lanotte (SP.A). "De ene wint, en de andere niet."

Ik ga niet als schoonzoon bij een andere burgemeester gaan zitten. Dan ga ik iets anders doen.
Johan Vande Lanotte

Van die race hangt dan ook heel wat af. Voor Vande Lanotte stopt zijn carrière in Oostende wanneer hij geen burgemeester wordt. "Ik ga niet als schoonzoon bij een andere burgemeester gaan zitten. Dan ga ik iets anders doen."

Als Tommelein effectief burgemeester zou worden, neemt hij dat mandaat pas in mei op, zegt hij in 'De Ochtend'. "Ik ben minister tot de verkiezingen beginnen", zegt Tommelein.

Op zoek naar bondgenoten

Bij wie zullen Vande Lanotte en Tommelein aankloppen voor een nieuw bestuur na de verkiezingen? Kan een van de twee voldoende bondgenoten vinden om een coalitie te vormen, profiteert een derde partij van hun verdeeldheid, of besturen ze toch samen verder?

Momenteel zetelen SP.A, Open VLD en CD&V samen in het stadsbestuur. Een verderzetting van deze coalitie sluit Vande Lanotte alvast niet uit. "Wij praten met Open VLD, CD&V en Groen", zegt de burgemeester.

Of komt er een alternatieve coalitie op rechts tussen Open VLD en N-VA? In juni was er sprake van een voorakkoord tussen de twee, maar beide partijen ontkennen. Het is ook niet zeker dat Open VLD en N-VA volstaan om een meerderheid te vormen. "Ik sluit geen individuele partijen uit, behalve Vlaams Belang en PVDA", zegt Tommelein (Open VLD).

Kan Groen de nodige extra zetels aanleveren voor een mogelijk verbond tussen N-VA en de liberalen? "Wij gaan alvast niet in coalitie met N-VA", zegt lijsttrekker voor Groen Wouter De Vriendt in 'De Ochtend'. "We reiken de hand aan de vernieuwers bij Open VLD, CD&V en de Stadslijst."

Björn Anseeuw, lijsttrekker voor N-VA, sluit dan weer een coalitie met de Stadslijst van Vande Lanotte uit. "Als meneer De Vriendt van Groen zegt dat hij met ons geen meerderheid wil vormen, kan hij niet voor verandering gaan", schiet Anseeuw (N-VA) op Groen. "Hij is veroordeeld tot de Stadslijst van Johan Vande Lanotte."

(lees verder onder de foto)

undefined

Een nieuwe coalitie tussen Open VLD, N-VA en Groen zit er dus niet in, want dat weigert Groen. N-VA als nieuwe partner voor de Stadslijst, dat weigert N-VA dan weer. Maar een coalitie op links tussen Open VLD, de Stadslijst en Groen, daar is Bart Tommelein (Open VLD) geen voorstander van. Zet de huidige coalitie tussen liberalen, socialisten en CD&V dan zijn samenwerking verder? En wie krijgt dan de sjerp?

Beluister het debat tussen Johan Vande Lanotte en Bart Tommelein:

Beluister het debat tussen Wouter De Vriendt en Bjorn Anseeuw:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: