Johannes Genard brengt een prachtige versie van de seashanty ‘Roll that Old Chariot along’

21 januari 2021
© Radio 1
De jeugd omarmt de seashanty, het eeuwenoude zeemanslied. Dat hebben we te danken aan de populaire jongerenapp Tiktok, waar in volle vrolijkheid het zeemanslied wordt bezongen. Een nieuwe versie van het zeemanslied hadden we nog niet gehoord, tot vandaag. Want ‘De wereld van Sofie’ vroeg aan zanger Johannes Genard van ‘School is Cool’ om een eigen versie van een seashanty te brengen.

Innerlijke zeebonk

Toen we hem vroegen om een seashanty te brengen, was Johannes Genard meteen enthousiast. “Toch was ik wel een beetje nerveus om hiermee aan de slag te gaan. Maar eigenlijk ligt de seashanty me veel beter dan ik had gedacht. De innerlijk zeebonk in mij kwam terug naar boven want ik was al kind geobsedeerd door piraten”, vertelt Johannes. Dat de seashanty een heuse trend is op social media, verbaast Johannes eigenlijk niet. “Tiktok is een kweekvijver voor vreemde en ironische hypes. Vorig jaar hadden we de Bardcore- trend, maar vandaag is het zeemanslied aan de beurt. Het genre heeft dat historisch en filmisch aspect, wat het heel bijzonder maakt”.

Samen zingen heeft iets magisch

De seashanty werd vroeger aan boord gezongen om de moed erin te houden. Vandaag grijpt de jeugd terug naar deze oude traditie. Johannes: “Dat we door samen te zingen voor verbondenheid zorgen, vind ik een heel mooi idee in deze tijden. Het heeft iets magisch wanneer je je stem opgaat in een groter geheel, zoals bij gospelmuziek. Tijdens mijn zoektocht heb ik ontdekt dat de seashanty haar oorsprong in dat genre ligt."

Nelson's blood 

Johannes koos uiteindelijk voor het nummer ‘Roll the Old Chariot along’. Onze vorige violiste van School is Cool, Nele Paelink, is muziekhistorica en gaf me heel wat tips. Maar uiteindelijk ben ik zelf op dit nummer gebotst. Vooral de zin ‘a drop of Nelson’s blood wouldn’t do us any harm‘ vond ik een geweldige morbide uitspraak”. Toch gaat het niet écht over bloed in dit lied. Johannes legt uit: “Het lichaam van Admiraal Nelson werd in een vat rum vervoerd nadat hij op zee gestorven was. Sindsdien wordt rum ‘Nelson’s blood’ genoemd.”

Ik heb de origonele sound van het zeemanslied in ere gehouden

Deze versie van ‘Roll that Old Chariot along‘ heeft de historische sfeer van het nummer behouden. “Ik had de elektronische -of rocktoer kunnen opgaan maar ik ben toch dicht bij de originele sound gebleven. De banjo werd bovengehaald en ik heb veel percussie gebruikt. Mijn accordeon werd ook nog eens van onder het stof gehaald.” Of we invloeden van de seashanty zullen horen op het volgend album van School is cool, betwijfelt Johannes. “Onze volgende plaat is bijna af, maar wie weet haal ik mijn accordeon toch nog eens boven”, lacht Johannes.

Beluister het gesprek met Johannes Genard in 'De Wereld van Sofie':