Johannes Paulus II vs de Windsors

26 april 2011

Het Vaticaan maakte in januari bekend dat Johannes Paulus II op 1 mei zalig wordt verklaard. Het hoofd van de Congregatie voor de Heilig- en Zaligsprekingsprocesse verwachtte toen dat meer dan 2 miljoen gelovigen naar Rome zouden afzakken. Dus boekten voorzienige Vaticaanse en Italiaanse touroperators alvast volledige hotels in en rond Rome.

Intussen zijn de verwachtingen teruggeschroefd. Vorige maand liet het Vaticaan aan de Romeinse planners van stadsevenementen weten dat ze rekening hielden met een 150.000-tal mensen. Niet dat het Vaticaan er niet alles aan doet om via de actuele kanalen te communiceren over het evenement. En om het bijwonen van de zaligverklaring aantrekkelijker te maken: wie de wake, de plechtigheid én de mis bijwoont krijgt gratis hapjes, het Vaticaans museum blijft langer open...

De koning en de koningin zullen de plechtigheid in Rome bijwonen, vergezeld van demissionair premier Leterme. Maar veel hoogwaardigheidsbekleders hebben het huwelijk van Kate en William verkozen boven de zaligverklaring van de vorige paus.

De Walstreet Journal spreekt van een PR-blunder. Die zaligverklaring was toch dé gelegenheid voor Heilige Stoel om het aura van Johannes Paulus II over de veelgeplaagde kerk te laten schijnen. En de Windsors hadden toch al màànden eerder de datum voor dat huwelijk geannonceerd.

Lees en beluister ook