John Crombez: "Men eist van ons, terecht, dat wij transparanter zijn dan de rest"

13 februari 2017
Intercommunales en de NV-dochters, overbetaalde postjes en dubieuze beleggingen bij NV PubliPart, de dochteronderneming van de intercommunale Publilec. Gevolg: geen Tom Balthazar meer aan het hoofd van Sp.a in Gent. Het zijn moeilijke tijden voor Sp.a en de politiek in het algemeen.

Het houdt niet op voor John Crombez en Sp.a: slechts twee weken geleden belangenvermenging in Hasselt, nu zijn er problemen in Gent. Tijd voor verandering? Volgens John Crombez alvast wel: 

"Het mag en moet nu wel stoppen. We moeten duidelijk alles open leggen, dat geldt zowel voor de Sp.a als voor de gehele politiek."

Crombez wil vooral een partij die volledig transparant en "open en bloot" is: "Men eist van socialisten, terecht, dat wij transparanter zijn dan de rest."

Geen vergoeding meer

Volgens John Crombez is het maar logisch dat schepenen en burgemeesters, die in een intercommunale zetelen als vertegenwoordiger van hun gemeente, daar niet extra voor betaald worden: "Zij worden al betaald. Gemeenteraadsleden worden niet betaald, dus dat is een andere zaak. Maar laten we werk maken van het terugverdienen van het vertrouwen in de politiek."

"Veel minder mandaten"

Hoe moeten de cumuls en het misbruik ervan nu aangepakt worden? Volgens Crombez moet er niet alleen gesnoeid worden in het aantal mandaten, maar moeten de inkomsten ook gewoon beperkt worden: "Freya Vandenbossche heeft in de vorige regering al heel wat mandaten geschrapt, maar dat moet nog veel verder gaan. En de inkomsten moeten geplafonneerd worden. Wie er dan over gaat, moet er maar uit."