Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

John Crombez steunt versoepeling SWT: "Open VLD en N-VA gedragen zich onbehoorlijk"

do 28 feb. - 8:04

SP.A steunt de versoepeling van de regeling rond het SWT, het vroegere brugpensioen. Dat zegt voorzitter John Crombez in 'De Ochtend'.
John Crombez

Dinsdagochtend bereikten de vakbonden en de werkgevers een voorlopig akkoord over de loonsstijgingen in 2019 en 2020. De premier reageerde tevreden over het akkoord, want zo kon de sociaal-economische rust terugkeren die door de grote staking twee weken geleden werd verstoord.

Maar in dat ontwerpakkoord bleek een angel te zitten. De sociale partners pasten namelijk de hervorming van het SWT aan, dat is het "stelsel voor werkloosheid met bedrijfstoeslag", beter bekend als het vroegere brugpensioen.

Deze zomer wilde de regering nog dat mensen pas vanaf 59 jaar gebruik kunnen maken van het systeem. Maar de sociale partners pasten die agenda aan, en willen dat werknemers dit jaar nog vanaf 58 jaar gebruik kunnen maken van het SWT, als ze werken bij bedrijven in moeilijkheden en in herstructurering. Vooral Open VLD en N-VA zijn kritisch over dat jaar vertraging. "Eigenlijk zegt men dan: de deals die wij maken, dat is allemaal voor de vuilnisbak. En dat kan niet", stelde Kamerlid Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

SP.A steunt aanpassing

SP.A steunt de versoepeling wel. "Ik vind het goed dat de sociale partners erin geslaagd zijn om elkaar te vinden", zegt voorzitter John Crombez in 'De Ochtend'. "De reacties van Open VLD en N-VA zijn echt onbehoorlijk. Zeggen dat dit de toekomst hypothekeert, is flauwe kul." SP.A zal het akkoord dan ook mee goedkeuren zodra het voorligt in het parlement, samen "met diegenen die willen".

"Deze regering heeft voor chaos gezorgd in het pensioenbeleid", zegt Crombez. "Ze hebben de pensioenbonus afgeschaft, die experten net wouden laten bestaan om mensen langer te laten werken. (...) Je hebt nu een akkoord van de sociale partners en je kan verder met sociale rust", vindt Crombez.

Fraudeplan moet 3,5 miljard opbrengen

Twee maanden na de lancering van de precampagne voor SP.A - die vooral inzette op "zekerheid" - komt de partij met een tweede focus voor de verkiezingen in mei: fraude. Crombez stelde vandaag een fraudeplan voor met zeven maatregelen. We zetten ze even op een rijtje:

  • De overheidsdienst Financiën moet versterkt worden met een cel "superrijken". Die cel moet zich specifiek richten op belastingontwijking en -ontduiking door de grote vermogens.
  • Er moet een Eengemaakt Agentschap Fraudebestrijding bij de fiscale en sociale controlediensten komen.
  • SP.A wil het bankgeheim afschaffen, waardoor banken de persoonlijke gegevens van hun klanten kunnen afschermen, soms zelf voor de fiscus. Die maatregel stond ook al in het welvaartsplan dat begin januari werd aangekondigd.
  • Zoals bekend wil SP.A af van de afkoopwet. Door die wet kunnen sommige verdachten een minnelijke schikking sluiten met het openbaar ministerie en zo hun straf “afkopen”. Ook in 2013, toen Crombez staatssecretaris van Fraudebestrijding was, maakte hij al dat punt.
  • SP.A wil schijnvennootschappen aanpakken.
  • Elektronisch betalen moet zoveel mogelijk worden aangemoedigd, want cash betalingen voeden de ondergrondse economie.
  • Er moet een Europees register komen voor sociale dumping.
  • Vooral die cel "superrijken" bij de FOD Financiën valt op. Daarvoor moet niet zozeer nieuw personeel worden aangeworven, zegt Crombez, maar eerder de krachten worden gebundeld. "Er is vastgesteld dat de grootste aandeel van de fraude gepleegd wordt door de 'superrijken'", zegt hij. "De ene na de andere leak over belastingsparadijzen komt vrij, maar daar gebeurt niet mee", vindt Crombez. "Het gaat niet om het sanctionneren, maar ze moeten normaal hun belasting betalen zoals de rest van de bevolking."
     

Hoeveel moeten al die maatregelen opbrengen? "In de berekeningen van de OESO gaat fraude om 1,5 procent van onze economie. Dat gaat over 7 miljard. Op de hele legislatuur zou 40 of 50 procent daarvan moeten kunnen worden gerecupereerd", zegt hij. Een beetje wiskunde brengt de gewenste opbrengst dan op 3,5 miljard. "Dat is mogelijk", zegt Crombez.

 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet