Marc Didden: “Ik denk dat John Fogerty een gecompliceerd manneke is.”

28 mei 2020
We vieren vandaag de 75ste verjaardag van John Fogerty. Hij staat nu ongeveer 50 jaar op de planken met ongeveer even veel hits. Muziekkenner Marc Didden over Fogerty: “Zoals hij zelf er simpel uitziet, lijkt zijn muziek ook simpel. Maar het is zo stevig. Het is niet voor niets dat we er nu over praten”.

"Ik heb CCR leren kennen op café, via het nummer Suzie Q", zegt Marc Didden. “Ik weet nog dat ik op de jukebox ben gaan kijken en daar stond niet 'CCR' maar voluit Creedence Clearwater Revival. Met natuurlijk drie fouten erin.

Tussen 1968 en 1972 kon je hun hits altijd en overal horen: op feestjes, op de radio, in de botsautootjes en als je een winkel binnenliep. Ze hebben in een korte tijd een repertoire losgelaten dat eigenlijk uitsluitend uit hits bestond.", aldus Marc Didden.

Zijn sterkste troef is volgens Marc Didden dat hij nooit probeerde om mooi te zingen:

“Ik denk dat hij een soort bezetenheid in zich droeg zoals Little Richard. Als hij zong had hij zo'n dierlijk geluid dat aantrok. Zijn songs gaan ook altijd ergens over. Hij is een sterke, eenzame figuur die vanuit zijn woede zingt.”, aldus Didden.

Waarschijnlijk is dat ook de reden dat de groep zo snel uit elkaar is gevallen. "Het zat allemaal in die vier jaren van '68 tot '72. Er kwam geen 'Creedence comeback', maar John Fogerty werd wel nog succesvol als soloartiest.

Beluister hier het volledige gesprek.

Radio 1 Select