Johnny Nash (80) overleden, zanger van "I can see clearly now"

7 oktober 2020
Johnny Nash © Wikimedia Commons
In de Verenigde Staten is de Amerikaanse zanger Johnny Nash overleden. Dat heeft zijn zoon laten weten aan de Amerikaanse entertainmentzender TMZ. Nash boekte zijn grootste succes in 1972 met de hit "I can see clearly now", een nummer dat nog tientallen keren gecoverd zou worden.

John Lester Nash Jr., zoals Johnny Nash voluit heet, is thuis overleden in zijn geboorteplaats Houston, in de Amerikaanse staat Texas. De singer-songwriter, acteur en producer werd 80. Over de doodsoorzaak is geen info bekend, al sukkelde Nash wel met enkele kwaaltjes. "Hij was een fantastische vader, en een echte familieman. Hij zal heel erg gemist worden", zo laat zijn zoon John Nash III in een mededeling weten.

Nash zal altijd in één adem genoemd worden met zijn wereldhit uit 1972, "I can see clearly now". Nash zou zijn grootste hit geschreven hebben op het moment dat hij moest herstellen van een operatie. Het gaat over het overwinnen van moeilijkheden: een positieve boodschap gebracht op aanstekelijke pop-reggaetonen en met een vleugje gospel.

Het lied haalde moeiteloos de nummer 1 in de hitlijst, in de Verenigde Staten en heel wat andere landen. Tal van artiesten hebben het nummer gecoverd, onder meer Ray Charles en Donny Osmond. Jimmy Cliff maakte in 1993 een versie voor de soundtrack van "Cool runnings". Het nummer werd ook gebruikt in verschillende reclamespots, en in de film "Thelma and Louise". Van Nash' versie van "I can see clearly now" werden wereldwijd 1 miljoen stuks verkocht.

Lees verder onder de video.

Dankzij het succes van "I can see clearly now" werd Nash ook een ster in Jamaica, waardoor hij er als eerste niet-Jamaicaanse artiest reggaemuziek kon opnemen. Op die manier liet hij het Amerikaanse publiek kennismaken met een nieuw genre. Zelf was Nash altijd vol lof over "de vibes van het kleine eiland."

In zijn lange showbizzcarrière heeft Nash heel uiteenlopende dingen gedaan. Hij evolueerde van koorzanger, naar klassieke crooner tot reggae-artiest. Nash begon zijn carrière midden jaren 50, als coverartiest. Zijn eerste single "A teenager sings the blues" komt uit in 1957. In de jaren 60 stond hij mee aan het hoofd van een platenfirma. Op die manier hielp hij mee de carrière van zijn vriend Bob Marley lanceren.

Commercieel piekte Nash in de late jaren 60 en de jaren 70, met nummers als “Hold me tight,” “You got soul,” en een eerste versie van Bob Marley's latere hit “Stir it up”. Hij kwam in het begin van zijn carrière vaak op televisie, en speelde mee in de films “Take a giant step,” en “Key witness".

Het succes van "I can see clearly now" is echter een dubbeltje op zijn kant. Na die uitschieter haalt Nash zelden nog de hitlijsten. Zijn laatste album "Here again" brengt hij uit in 1986. Daarna spreekt hij nog zelden met de pers. De voorbije jaren hield Nash zich vooral bezig met het digitaliseren van zijn eigen archief, al is een deel daarvan verloren gegaan in de brand van de Universal Studios in 2008.

Nash trouwde drie keer en kreeg 2 kinderen, een zoon en een dochter. Naast muziek was paardrijden een van zijn grote passies. Hij woonde zelfs een tijdje op een ranch, waar hij rodeoshows organiseerde. Een prestigieuze Grammy Award won Nash nooit. "Maar daar hecht ik weinig belang aan. Ik kan fier zijn op mijn hele carrière, en alle muziek die ik heb uitgebracht: dat is belangrijker voor mij."

Bron: vrtnws.be