Johnson & Johnson veroordeeld tot monsterboete voor krachtige verslavende pijnstillers

27 augustus 2019
© AFP
Het Amerikaans bedrijf Johnson & Johnson moet meer dan een half miljard euro boete betalen omdat het mee verantwoordelijk is voor de productie van erg krachtige en verslavende pijnstillers in de Verenigde Staten. De medicijnen zijn zo verslavend dat wie ze begint te gebruiken er erg moeilijk vanaf geraakt.

Sinds 2000 zijn er al honderdduizenden Amerikanen overleden aan de pijnstillers, en dat zouden er nu nog steeds elke dag 46 zijn. De staat Oklahoma had de pharmaciereus aangeklaagd en eiste ruim 15 miljard euro. De boete valt dus een stuk lager uit, waardoor de koers van Johnson & Johnson op Wall Street zelfs nog de hoogte in schoot.

Volgens correspondent Björn Soenens is de epidemie in de jaren negentig begonnen. "Er was vraag naar nieuwe krachtige pijnstillers, maar toen die op de markt kwamen waren heel wat gebruikers niet op de hoogte dat er verslavende stoffen inzatten die dubbel zo krachtig zijn als morfine", aldus Soenens. "Wanneer die gebruikers niet langer de medicijnen op voorschrift konden krijgen, stapten er velen over naar goedkopere reguliere drugs."

Johnson & Johnson: "niets fout gedaan"

Het Amerikaans bedrijf Johnson & Johnson ontkent iets verkeerd te hebben gedaan en noemt de pijnstillercrisis een "complex sociaal probleem". Ook elders in de VS spelen duizenden vergelijkbare rechtszaken tegen farmaceuten.

Johnson & Johnson, een van de grootste medische en farmaceutische bedrijven ter wereld, kondigde aan in beroep te gaan tegen de uitspraak.

De aanklagers bereikten eerder al dit jaar schikkingen met twee andere farmaceuten, Purdue Pharma en Teva Pharmaceuticals. Toen ging het om respectievelijk 243 miljoen en 76 miljoen euro.

De staat Oklahoma wil met het geld de komende dertig jaar programma’s opzetten voor de behandeling en voorkoming van verslaving.

Beluister het gesprek met correspondent Björn Soenens:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'