Joke Schauvliege (CD&V) over "klimaatspijbelaars": "Ik voel mij gesterkt in het verdere beleid dat we moeten voeren"

25 januari 2019
Vlaams minister van Natuur en Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) is de jongeren die op straat komen voor het klimaat "enorm dankbaar omdat ze het draagvlak helpen vergroten". Dat zegt ze in 'De ochtend' op Radio 1."Ik voel mij gesterkt en gesteund in het verdere beleid dat we moeten voeren."

In Brussel kwamen gisteren zo'n 35.000 spijbelende leerlingen op straat voor een ambitieuzer klimaatbeleid, bijna 20.000 meer dan de week daarvoor. En de jongeren zijn van plan om de wekelijkse betoging vol te houden tot aan de verkiezingen in mei. "Het is mooi om te zien hoe zoveel jongeren zich engageren", zegt Schauvliege.

"Ik vind dit heel sterk. Ik ben ook heel blij dat jonge generatie zelf verantwoordelijkheid wil dragen", gaat ze voort. "Het succes van het klimaatbeleid hangt niet alleen af van het beleid dat van bovenaf gevoerd wordt. We moeten ervoor zorgen dat iedereen beseft dat we met z'n allen het verschil kunnen maken. Het beleid, maar ook de burgers. We moeten dit echt als hefboom gebruiken."

Als we de ambitieuze doelstellingen tegen 2050 willen halen, zal er veel moed nodig zijn

Op de klimaatbetogingen is te horen dat de politici te weinig doen. Maar de minister wil benadrukken dat de Vlaamse regering wel degelijk heel wat maatregelen heeft genomen, en dat ze op schema zit om de Europese doelstellingen te halen. Schauvliege erkent wel dat er op langere termijn blijkomende inspanningen nodig zullen, met moeilijke maatregelen. "Als we de ambitieuze doelstellingen tegen 2050 willen halen, zal er heel veel moed nodig zijn."

440 miljoen 

De Vlaamse minister verdedigt haar beleid van de voorbije jaren. "We hebben bijkomend nog eens 440 miljoen euro op tafel gelegd vanuit een speciaal klimaatfonds om bijkomende maatregelen te nemen om de uitstoot sneller te laten dalen. Bijvoorbeeld het extra isoleren van sociale woningen, dat is een van de maatregelen die we nu volop aan het uitvoeren zijn", zegt de minister, die ook verwijst naar de hervorming van de autofiscaliteit.

Al erkent Schauvliege wel dat er meer had kunnen gebeuren, iets dat ook haar voorzitter Wouter Beke gisteren al zei in Terzake. "Je kan altijd meer doen, maar er is een context waarin je werkt, de centen moeten er zijn. En het moet ook stap voor stap gaan, om iedereen mee te krijgen. Heel wat mensen hebben bijvoorbeeld het geld niet om hun oude, vervuilende wagen weg te doen. Je moet vermijden dat mensen afhaken."

Als men mij vraagt, wil ik gerust voortdoen

Zonder namen van partijen te noemen, verwijst de minister ook naar het uitstel van het statiegeld op blikjes. Zij had die maatregel graag genomen, zegt ze, maar het lukte niet om binnen de regering een meerderheid te vinden. Daarnaast pleit de minister voor een taks op vliegtickets, want vliegen is nu te goedkoop volgens haar.

Wil ze na de verkiezingen verder blijven werken op het departement Natuur en Omgeving? "Als men mij vraagt, wil ik dit gerust voortdoen. Ik heb het heel graag gedaan. Het is zoeken naar draagvlak en timmeren aan de weg, maar dat ligt mij wel."

Bron: vrtnws.be/de ochtend

Herbeluister

Lees ook: