“Joke Schauvliege spreekt enkel over asbestveilig. Wij willen asbestvrij!”

8 december 2018
“In België betaalt de vervuiler nooit.” Dat zegt documentairemaker Daniël Lambo in Interne Keuken. Zijn film ‘Ademloos’, over de fatale gevolgen van asbest in zijn omgeving en over de hele wereld, drukt de kijker met de neus op de feiten. “Een massamoord, zonder straf.”

Documentairemaker Daniël Lambo is afkomstig van Kapelle-op-den-bosch, een dorp dat zijn welvaart dankt aan Eternit. Die fabriek produceerde destijds asbest.

“Op dit moment zijn er dubbel zoveel asbestgerelateerde zieken dan dat er mensen sterven aan een auto-ongeluk. En dat is maar een schatting. Het is mogelijk dat je pas na 40 jaar ziek wordt. De piek aan doden wordt rond 2030 verwacht.”

Dit is een massamoord

"In mijn dorp is een massamoord gebeurd”, windt Lambo er geen doekjes om. “De daders wisten heel goed wat ze aan het doen waren. Zij hebben de trekker overgehaald. En ze worden er niet eens voor gestraft.”

Wie betaalt?

Aan het hoofd van Eternit staat de familie Emsens. “Ze zijn de vierde rijkste familie van het land.” Toch zal de rekening niet in hun bus vallen, vreest Lambo.

4 miljoen ton afval, wie gaat dat betalen?

“De vervuiler betaalt in België nooit. Als wij een papiertje op de Meir laten vallen, kunnen we nog een boete krijgen. Maar hier spreken we van 4 miljoen ton afval in Vlaanderen, een schatting die OVAM maakte. En we weten niet wie die dat gaat betalen.”

“Joke Schauvliege wil Vlaanderen asbestveilig maken. Wij willen asbestvrij. Maar ja, wie gaat dat betalen?”

Flashback

Voor zijn documentaire ging Lambo naar India, waar momenteel nog steeds op grote schaal asbest geproduceerd wordt. “Precies een flashback naar mijn eigen jeugd. Ik zag er kinderen op asbestafval zien spelen. Wij deden dat ook. Onze longen zitten ook vol asbest.”

Ik heb mezelf en mijn filmploeg in gevaar gebracht

“Door naar India te gaan heb ik mezelf en mijn filmploeg in gevaar gebracht. Maar ik vind het zo belangrijk om dit te tonen, dat ik mijn leven ervoor geriskeerd heb.”

“Iemand van onze ploeg zei, wij zijn allemaal Kappelenaren, het zwaard van Damocles hangt toch al boven ons hoofd. Ik had het daar wel iets moeilijker mee.”

Roulette

“Van één asbestvezel kun je al doodgaan. Nu krijg je mensen die ziek worden door een gaatje in de muur te boren.”

“Maar het is niet alsof je gegarandeerd ziek wordt. Het is een beetje Russische roulette: de ene krijgt het van één vezeltje, de andere van twintig jaar fabriek.”

Lijst van artikels

Radio 1 Select