Jonas Van Thielen: "De revival van 'Friends' toont aan hoe goed de serie ook nu nog is"

1 juni 2021
Nu ook bij ons te zien: de reünie-aflevering van 'Friends'. Meer dan 15 jaar na de laatste uitzending kwamen de zes hoofdrolspelers (Chandler, Ross, Joey, Monica, Rachel en Phoebe) nog eens samen in een bijna twee uur durende show. ‘Eindelijk’, denken de vele fans die warme herinneringen hebben aan de tijd waarin ze voor het eerst naar de reeks keken. Acteur Jonas Van Thielen is ook zo iemand. In 'De Wereld van Sofie' vertelt hij over zijn 'Friends'-passie.

“Ik had het altijd wel voor Chandler, gespeeld door Matthew Perry”, zegt Jonas Van Thielen. “Zijn humor is ongelooflijk goed, zeker in die eerste vier of vijf seizoenen.” Die humor werkt volgens hem ook de dag van vandaag nog. De heropleving van de serie, mede dankzij de streamingdienst Netflix, is daar het levende bewijs van. “Elke generatie heeft wel zijn sitcom, bij mij was dat 'Friends'."

Elke generatie heeft wel zijn sitcom, bij mij was dat 'Friends'.

Van Thielen is niet enkel een grote fan, hij spreekt -naar eigen zeggen- ook een aardig woordje Friends. “Het gebeurt hier thuis geregeld dat mijn vrouw tijdens het eten iets uit mijn bord wilt nemen. Dan durf ik wel eens ‘Joey doesn’t share food!’ te roepen.” En zo zijn er nog wel enkele zaken uit 'Friends' die Van Thielen in het dagelijks leven gebruikt. De manier waarop Joey Frans spreekt bijvoorbeeld. Ook uitspraken als ‘How you doin’?’, of ‘We were on a break!’ halen Jonas en zijn generatiegenoten regelmatig boven. 

“Nu is mijn vrouw ook bekeerd tot 'Friends'”

De passie voor 'Friends' wordt intussen door Van Thielen verspreid. “Sinds de sitcom ook op Netflix te bekijken valt, kijk ik af en toe naar een willekeurige aflevering. In het begin zei mijn vrouw dan telkens: ‘Dat is niks voor mij’.” Volgens Van Thielen lag dat aan het feit dat ze 'Friends' nog nooit vanaf de eerste aflevering bekeken had. “Ik heb haar dan overtuigd om tijdens de eerste lockdown de serie een kans te geven, en van aflevering 1 te beginnen. En nu is mijn vrouw ook bekeerd.”

Ik denk dat je die reünie moet bekijken als iets dat gekleurd is door hoe goed het ooit was, zoveel jaar geleden.

“Ik kijk stiekem wel uit naar de reünie-aflevering”, besluit Van Thielen. Al begrijpt hij heel goed dat die reünie niet hetzelfde zal zijn als een aflevering van vroeger. “Ik denk dat je dat moet bekijken met de bril van een reünie, niet als iets nieuw dat even goed gaat zijn. Je moet er eerder naar kijken als iets dat gekleurd is door hoe goed het ooit was, zoveel jaren geleden.”

Lees ook: