Jonathan Holslag: "Europa niet als 1 blok naar Europees-Chinese top"

9 april 2019
Li Keqiang (Foto © Belga)
De Chinese premier Li Keqiang komt naar Brussel voor een top met Europees president Donald Tusk en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Een slotverklaring is er nog niet en "dat is geen toeval", zegt hoogleraar internationale betrekkingen Jonathan Holslag.

Zo’n toppen vinden vaak plaats. Wat deze anders maakt is dat Europa onlangs zware kritiek gaan geven is op China. Zo werd China omschreven als concurrent. Europa zal bijvoorbeeld gaan kijken hoe het zelf makkelijker toegang tot de Chinese markt krijgt”. Opvallend volgens Holslag is dat er nog geen slotverklaring is.

“Het handelsconflict tussen China en de VS zou voor Europa mogelijkheden kunnen bieden, als is dat beperkt, omdat Europa zelf verzwakt is. En er zijn lidstaten zoals Griekenland en recent Italië die nu al afhankelijk zijn van Chinese financiële steun, ook een deel van Oost-Europa staat onder invloed van China", bemerkt Holslags. "Zo is het moeilijk als Europa met 1 stem te spreken”.

“De Europese Unie is kritisch over de Chinese aanwezigheid in Europa, zoals in Oost-Europa en Griekenland. Maar de grote Europese landen zoals Frankrijk en Duitsland kunnen daar weinig op zeggen, omdat ze zelf geen kans onbenut laten om zaken te doen met Europa. Duitsland, bvb, voert veel auto’s uit naar China. Ons economisch opportunisme nekt ons."

Beluister het gesprek met Jonathan Holslag in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Radio 1 Select