"Jong vader worden werd me afgeraden door mijn coach"

31 maart 2017
"Ik probeer een voorbeeld te zijn voor mijn zoon Thibau", zegt ex-veldrijder Sven Nys in Touché. "Na de scheiding met mijn vrouw ben ik nog meer betrokken bij zijn opvoeding. Een levensles meegeven en mijn zoon leren omgaan met het kwaad van de wereld, is veel belangrijker dan een wedstrijd of schoolprestatie.”

"Ik wou altijd één kind"

“De geboorte van Thibau is het mooiste moment uit mijn leven. Het werd me afgeraden door de coach om vroeg aan kinderen te beginnen omdat je dan te veel met je gezin bezig zou zijn ten koste van je prestatie. Ik heb er niet naar geluisterd en ben papa geworden toen ik 25 jaar was.

Een kind krijgen heeft me bevrijd, gaf me afleiding en ontspanning en zorgde ervoor dat ik niet meer alleen bezeten was door sport.

Vroeg vader worden heeft me alleen maar geholpen.

“Al van jongs af wou ik één kind en met die keuze ben ik nog steeds gelukkig, al is het natuurlijk kwetsbaar om maar één kind te hebben. Er is snel iets gebeurd en dat beangstigt me. Als ik te veel positieve dingen ervaar en veel geluk heb, ben ik bang dat dat aan de andere kant gecompenseerd moet worden.”

 

“Alleenstaande vader worden, zorgde voor meer levenswijsheid”

“Vóór de scheiding deed de mama van Thibau veel als ik er niet was, maar nu ben ik van nog meer op de hoogte.

In het eerste jaar als alleenstaande vader was ik zelfs veel meer bezig met de opvoeding van mijn zoon dan met mijn sportcarrière. Het was het moeilijkste jaar qua prestaties.

Ik had mezelf voorgenomen dat een jaar minder presteren binnen tien jaar vergeten zou zijn, maar dat een jaar er niet zijn voor mijn zoon mij altijd zou verweten worden door mij gezin. Die keuze was voor mij heel snel gemaakt.

Het was een moeilijk, maar een leerrijk jaar.

Het zorgde er ook voor dat ik het zwarte gat heb kunnen vermijden na mijn carrière. Zijn advies voor alleenstaande vaders van puberkinderen:

“In eerste instantie is het heel belangrijk dat je hen opvangt en niet in de steek laat.

Je moet daarnaast ook een goede verstandhouding proberen te creëren met je wederhelft, de mama van je kinderen. Enkel als lukt, kan je verder met je leven.”