Jonge fietsers en senioren dragen geen helm wegens "niet cool" of niet gekend

8 september 2016
De twee meest kwetsbare groepen van fietsers - de jong adolescenten en de 65-plussers - dragen zelden of nooit een fietshelm. Dat blijkt uit een enquête van de VAB bij ongeveer 2.000 mensen. De mobiliteitsorganisatie vraagt om gerichte sensibilisering en acties bij de leeftijdsgroepen die slecht scoren in de ongevallenstatistieken. Joni Junes van de VAB reageerde in De Ochtend. Ze wil de fietshelm niet verplichten.
In de leeftijdscategorie van 16- tot 20-jarigen draagt maar 3 procent een fietshelm. Nochtans is die leeftijdsgroep met 12 procent van de gewonde fietsers sterk oververtegenwoordigd in de ongevallenstatistieken. "Jonge adolescenten dragen geen helm omdat ze dat niet cool vinden", zegt VAB-woordvoerster Joni Junes in "De Ochtend".

Van de 65-plussers draagt maar 9 procent een fietshelm, terwijl volgens de VAB een alarmerend hoofdaandeel van 63 procent van de omgekomen fietsers in deze leeftijdscategorie zit. Oudere fietsers dragen geen helm omdat ze dat niet gewoon zijn. "In Scandinavische landen is dat ondenkbaar. Daar dragen bijna alle fietsers uit die groep een helm."


Niet verplichten

Vooral jonge kinderen - ruim 80 procent in de leeftijdscategorie tot 10 jaar - dragen een fietshelm. Positief is ook dat één op de vijf 40- tot 49-jarigen een fietshelm draagt. "Vooral ouders met jonge kinderen geven op die manier het goede voorbeeld, maar ook dit kan natuurlijk nog veel beter", zeggen ze bij de VAB.

Volgens de mobiliteitsclub speelt de school een belangrijke rol, maar kennen de vele initiatieven die genomen worden in het lager onderwijs geen vervolg in het secundair onderwijs.

De VAB is geen voorstander van het verplicht dragen van een fietshelm. "1 op de 5 volwassen zegt dat ze dan minder gaan fietsen", legt Junes uit. "We zetten liever in op sensibilisering."

 

Geen wondermiddel

Een fietshelm mag je volgens de VAB niet zien als een wondermiddel. "Je mag je niet roekeloos gaan gedragen om je beschermd bent." Junes geeft in "De ochtend" ook al een voorzet naar de resultaten van een nieuw onderzoek. Dat wijst uit dat veel fietsers niet of niet voldoende vertrouwd zijn met de verkeersregels rond fietsen.

Bron © deredactie.be