“Jongeren die al lang in de jeugdhulp zitten zouden in aanmerking moeten komen voor adoptie”

25 september 2018
© Belga
Kinderen en jongeren in de jeugdhulp die geen of een slechte band hebben met hun biologische ouders, zouden geadopteerd moeten kunnen worden. Ook wanneer de wettelijke ouders zich verzetten. Dat stelt N-VA-parlementslid Lorin Parys voor in een conceptnota. Momenteel gebeuren zulke adopties niet in de jeugdhulp in Vlaanderen.

Over welke kinderen en jongeren gaat het specifiek? Lorin Parys (N-VA) geeft een voorbeeld: een 15-jarig meisje zit sinds het overlijden van haar moeder in een voorziening. De man van wie de naam op haar geboorteakte staat, is niet haar biologische vader. Hij heeft nooit naar haar omgekeken. Het meisje snakt naar een echt gezin en wil graag geadopteerd worden.

Momenteel overwegen de Vlaamse jeugdhulpsystemen in dat geval geen "gewone" adoptie, en al zeker niet zonder de toestemming van de ouders. Nochtans is er voor zo'n adoptie best een juridische basis, gelooft Parys. Ook in Wallonië vinden er jaarlijks enkele dergelijke adopties plaats. Parys wil nu dat adoptie mogelijk wordt in pleegzorgsituaties, en voor minderjarigen die in een voorziening zitten, wanneer er geen of een slechte band is met de biologische ouders.

De reden is "glashelder", vindt Parys. "Het is in het belang van het kind uit onze doelgroep om zekerheid te hebben over waar het zich thuis mag voelen."

Wachtlijst voor adoptieouders

Parys wijst ook op de bestaande wachtlijsten voor kandidaat-adoptieouders. Zo staan er momenteel meer dan 500 kandidaten op een wachtlijst, terwijl er maar 100 adopties (binnen het land en tussen verschillende landen) worden uitgesproken. "Tussen die honderden kandidaten zullen er, met de nodige sensibilisering en omkadering, zeker een aantal kandidaat zijn voor de gewone adoptie van een minderjarige in een voorziening."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Beluister het interview in 'De Ochtend':

Lees ook: