Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Jongeren krijgen op steeds jongere leeftijd ongewenste dickpics doorgestuurd: “Het wordt een normale zaak”

vr 11 feb. - 11:10

“Al vanaf het eerste middelbaar krijgen jongeren ongewenst naaktfoto’s doorgestuurd. Ze vinden het een normale zaak en schrikken er na verloop van tijd niet meer van.” Dat zegt Sarah Van Laarhoven van Pimento in “Nieuwe Feiten'. Vaak gaat het om onbekenden, voor sommige jongeren is het een manier van flirten. “Al valt zo’n “versierdickpic” zelden in de smaak.”
Jongeren krijgen op steeds jongere leeftijd ongewenste naaktfoto’s doorgestuurd.

Beluister het gesprek met Sarah Van Laarhoven in 'Nieuwe Feiten' via Radio 1 Select

Nederland heeft voor het eerst een regeringscommissaris voor grensoverschrijdend gedrag aangesteld. Mariëtte Hamer maakte gisteren haar opwachting in het televisieprogramma “Nieuwsuur” (de Nederlandse variant van “Terzake”) en deed daar meteen een opvallende uitspraak: “Ik had een gesprek met een aantal jonge meiden, en daar schrok ik van. Ze krijgen elke dag dickpics. Ze zijn er een beetje aan gewend, maar leuk vinden ze het niet.”

“Dat jongeren elke dag naaktfoto’s toegestuurd krijgen, lijkt me straf, maar ze komen er zeker en vast in aanraking mee”, zegt Sarah Van Laarhoven. Van Laarhoven is medewerkster bij Pimento, een Vlaams kenniscentrum dat vormingen rond seks en relatie geeft aan jongeren. Ze geeft vaak vormingen over deze thema’s in scholen. “Wanneer ik de vraag stel wie al ooit een naaktfoto kreeg, gaat 90 procent van de handen in de lucht.”

Wanneer ik de vraag stel wie al ooit een naaktfoto kreeg, gaat 90 procent van de handen in de lucht

Voornamelijk via Instagram en Snapchat

Sexting komt volgens Van Laarhoven op steeds jongere leeftijd voor. “Al vanaf het eerste middelbaar, zeker niet alleen in de latere jaren. Zodra de jongeren de overgang maken van het lager na het secundair onderwijs, komen ze ermee in contact.”

Vaak zijn het onbekende jongens of mannen die een ongewenste dickpic (een foto van hun edele delen) versturen, meestal naar meerdere meisjes tegelijk. “Het gebeurt voornamelijk via Instagram of Snapchat, twee heel populaire sociale mediakanalen. Meisjes worden toegevoegd aan chatgroepen waarin naaktfoto’s worden gezet, of waarin wordt gevraagd of ze zelf foto’s doorsturen.”

Veel jongeren vinden het aantal volgers op hun sociale media belangrijk, waardoor daar geregeld mensen tussen zitten die ze niet kennen. “Ook langs die weg kunnen ongevraagde dickpics binnenkomen”, aldus Van Laarhoven. Het is overigens geen fenomeen dat alleen maar in de richting van jongens naar meisjes gebeurt. Ook jongens kunnen dickpics krijgen, en meisjes verzenden eveneens ongewenste foto's.

“Versierdickpics” werken niet

De eerste keer schrikken jongeren, maar na de tweede of derde keer is dat al een stuk minder. “Het wordt een normale zaak. Ze vertellen dat ze niet op zo’n berichten ingaan en de foto’s simpelweg verwijderen, maar aangenaam vinden ze het niet.”

Nog minder zijn ze gediend van naaktfoto’s als versiertruc door mensen die ze wél kennen. “Er bestaat ook zoiets als de “versierdickpic”, maar die wordt weinig in dank afgenomen”, weet Van Laarhoven. “Het is een manier om te laten merken ‘ik heb interesse in jou’, maar de meisjes en jongens die zulke foto’s krijgen, zijn van mening dat zoiets absoluut niet werkt, in tegendeel.”

Waarden- en normenpakket op school

Van Laarhoven benadrukt dat we ongewenste naaktfoto’s niet als het nieuwe normaal mogen beschouwen. “Het blijft een vorm van seksueel overschrijdend gedrag, dat hoeven we zeker niet te accepteren.”

Het blijft een vorm van seksueel overschrijdend gedrag, dat hoeven we zeker niet te accepteren

Precies daarom is het belangrijk om met jongeren over dit thema in dialoog te gaan. “Aangeven waar grenzen liggen, wat je moet doen als je zoiets krijgt, of je wel of niet moet reageren, of je zo’n beelden mag doorsturen: zo’n waarden- en normenpakketje mag meer aan bod komen tijdens de lessen. Het thema sexting is opgenomen in de leerdoelstellingen, maar vaak zijn de gesprekken erover zwartwit, met een verwijtend vingertje dat je maar niet zo dom had moeten zijn om een naaktfoto van jezelf te sturen. We moeten die dialoog openen.”

Beluister het gesprek met Sarah Van Laarhoven in 'Nieuwe Feiten' via Radio 1 Select

Bron: vrt.nws en 'Nieuwe Feiten' 

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet