Jongeren onder de 18 kunnen vanaf 1 november geen tabak meer kopen

31 oktober 2019
© Anton Malanin (via Unsplash.com)
Op 1 november wordt de leeftijd waarop jongeren in ons land tabak kunnen kopen verhoogd van 16 naar 18 jaar. België is het laatste land van de Europese Unie dat die leeftijdsgrens voor tabak verhoogt. Voor Suzanne Gabriels van de Stichting Tegen Kanker mogen de maatregelen nog veel verder gaan.

Waarom het zo lang geduurd heeft? “We hebben heel lang getreuzeld, omdat onze minister van Volksgezondheid er niet zo voor gemotiveerd was” verklaart Suzanne Gabriels, experte Tabakspreventie van de Stichting Tegen Kanker, in ‘De Ochtend’. “Gelukkig hebben we nu een regering in lopende zaken zodat het via het parlement er nog door is geraakt.”

Dat de minister er niet zo’n voorstander van was, komt wellicht voort uit het liberale gedachtegoed. “Vrijheid, blijheid. Men vindt dat zo’n dingen niet moeten gereguleerd worden.” Al is het voor de Stichting Tegen Kanker ook niet dé maatregel die op nummer 1 stond op hun wensenlijst. “Maar het is zeker een maatregel die bijdraagt aan het denormaliseren van tabak.”

“Wat we vooral willen vermijden is dat jongeren verleid worden om sigaretten te kopen” zegt Gabriels. "De hersenen van jongeren reageren anders op tabak dan die van volwassenen. Voor hen is de nicotine in de tabak extra verslavend. Een meisje van 16 kan al na 3 maanden roken niet meer zonder nicotine. Een jongen van 16 na 6 maanden. Die nieuwe leeftijdsgrens is dus een verstandige zaak." 

Ze hoopt dat er op termijn ook een totaal reclameverbod komt, naast een uitstalverbod. Want sigaretten in de winkel zien, zorgt opnieuw voor verleiding.

Beluister het gesprek met Suzanne Gabriels (Stichting Tegen Kanker) in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend' 

Lees ook: