Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Jongeren op de barricaden

do 21 feb. - 9:46

Vandaag is de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg in Brussel. Ze geeft een speech in de gebouwen van de Europese Commissie, met toehoorders als Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Greta Thunberg wist tal van jongeren over heel Europa te inspireren met haar spijbelactie voor het klimaat. En daarover gaat het vandaag : jongeren die het voortouw nemen in de strijd voor maatschappelijke verandering.
Greta en Anuna

Reporter Ward Bogaert is voor ons bij de speech van Greta Thunberg. We luisteren mee, samen met Anuna De Wever. Hoe komt het dat Greta zo’n grote indruk op haar maakte. Zou ze ook zonder Greta Thunberg ook het voortouw genomen hebben in de strijd tegen de klimaatopwarming?

Zijn het altijd jongeren die het voortouw nemen in maatschappelijk activisme? Hoe komt dat? En hebben grote leiders in hun jeugd meestal ook al die voortrekkersrol opgenomen? Socioloog Walter Weyns (UAntwerpen).

Soms kon luisteren naar een bepaalde vorm van muziek voor jongeren al een daad van verzet zijn. Zoals bij de Swing Jugend in Nazi Duitsland, jongeren die naar Jazz luisterden. Een gesprek met de auteur van het boek “Rebelse Ritmes”, Matthijs De Ridder.  

De Pakistaanse Malala Yousafzai of de Amerikaanse Emma Gonzalez zijn andere recente invloedrijke jongeren die strijden voor verandering. Ook langer geleden vind je heel jonge figuren die het klaar speelden een grote rol te spelen bij grote maatschappelijke omwentelingen. Max Vryens

Met Vincent Byloo duiken we de koude oorlog in. De 18-jarige Mathias Rust landde op 28 mei 1987 - in volle koude oorlog - met een sportvliegtuigje op het Rode Plein in Moskou. Hij wilde met zijn actie vrede op aarde brengen.

 

 

Soms worden kinderen door een krachtig beeld het symbool van grote maatschappelijke problemen. Met persfotograaf Bas Bogaerts hebben we het over zogenaamde “posterkinderen”, krachtige foto’s van kinderen die er in slagen ons een geweten te schoppen zoals het “napalm meisje” of het Syrische jongetje Alan dat aanspoelde op een strand.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet