"Jongeren verdacht van zeer ernstige feiten op straat door plaatsgebrek"

24 maart 2018
De gesloten jeugdinstelling Everberg moet veel te vaak jonge delinquenten weigeren omdat ze overvol zit. Dat klaagt het parket van Antwerpen aan. De afgelopen dagen zijn zo twee jongeren noodgedwongen vrijgelaten ondanks het feit dat ze ernstige feiten hadden gepleegd.

In de gemeenschapsinstelling van Everberg is plaats voor 40 jongeren vanaf 14 jaar die een zwaar misdrijf hebben gepleegd of daarvan worden verdacht. Het plaatsgebrek in Everberg is een oud zeer, maar de situatie is momenteel blijkbaar zo ernstig dat het parket "zich genoodzaakt voelt om de aanslepende problematiek opnieuw onder de aandacht te brengen".

Zo moest het parket vandaag nog een 17-jarige jongen vrijlaten, terwijl die verdacht wordt van een gewapende overval op een apotheek. "Nochtans is de kans op recidive bij deze jongere bijzonder groot", klinkt het. Eerder deze maand werd een andere jongere - die verdacht wordt voor handel en bezit van verdovende middelen - naar huis gestuurd omdat er geen plaats was in de jeugdinstelling. Enkele dagen later werd hij op heterdaad betrapt bij een diefstal met braak.

Het parket Antwerpen trekt daarom stevig aan de alarmbel. "We menen dat het vanuit maatschappelijk oogpunt niet meer te verantwoorden valt dat jongeren, die verdacht worden van zeer ernstige feiten en waarvan jeugdrechters oordelen dat ze thuishoren in een gesloten setting, wegens plaatsgebrek toevertrouwd moeten worden aan de straat."

"Aantal plaatsen in Everberg zal verdubbelen"

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) geeft in De Ochtend toe dat de druk af en toe heel hoog is op de gesloten instellingen. Maar hij zegt dat er extra plaatsen zullen komen: "Op dit moment zijn de bouwwerken in Everberg gestart. Dit betekent dat er in 2019 al een stukje capaciteit bij komt. De bedoeling is een verdubbeling van het aantal plaatsen op een paar jaar tijd, tot 80 plaatsen."

Bron: vrtnws

Herbeluister het interview met Jo Vandeurzen hier vanaf 1.23 uur.