Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Jongetje al weken in ziekenhuis door "schudding", vergunning onthaalmoeder ingetrokken

di 14 jun. - 3:04

Het gerecht heeft een onderzoek geopend naar mogelijke wantoestanden bij een onthaalmoeder in Veurne. Een jongetje dat bij haar verbleef, belandde in het ziekenhuis nadat het mogelijk hardhandig door elkaar was geschud. Het parket zegt dat het alle pistes openhoudt. Kind en Gezind heeft de vergunning van de onthaalmoeder ingetrokken. Vigdis Vanbeselaere, vertrouwensarts in het vertrouwenscentrum Kindermishandeling Brussel, geeft meer uitleg over het shaken baby-syndroom in 'De Wereld Vandaag'.
Baby

Het jongetje kwam enkele weken geleden in het ziekenhuis terecht nadat hij bij een onthaalmoeder in Veurne had verbleven. Mogelijk gaat het om kindermishandeling, want het kindje zou door elkaar zijn geschud. Het parket bevestigt dat er een onderzoek loopt. Dat moet nu duidelijk maken of de mishandeling bij de onthaalmoeder is gebeurd of ergens anders.

"Het gerechtelijk onderzoek voor slagen en verwondingen bij een minderjarige loopt momenteel tegen onbekenden", laat het parket van West-Vlaanderen weten. "Tijdens het onderzoek worden alle pistes opengehouden om te weten te komen wat er gebeurd is met het slachtoffertje. De verhoren moeten nog gebeuren, onder meer bij de onthaalmoeder. Op dit moment is er niemand gearresteerd."

Twee jaar geleden belandde een andere baby die bij dezelfde onthaalmoeder verbleef, ook al in het ziekenhuis. Maar na een onderzoek besloot het gerecht toen om de onthaalmoeder niet te vervolgen. Het dossier werd geseponeerd door gebrek aan bewijs.

Vergunning kwijt

Het is de lokale koepel van onthaalmoeders die gisteren de samenwerking met de vrouw al stopzette, laat Kind en Gezin verstaan. "Het gevolg daarvan is dat ook wij de vergunning hebben ingetrokken, dat is een bevestiging van de stopzetting van die samenwerking. Dat wil zeggen dat de vrouw geen kinderen meer mag ontvangen", aldus Nele Wouters van Kind en Gezin.

Die intrekking gebeurt in het kader van dat gerechtelijk onderzoek. "We gaan er niet op vooruit lopen of de vrouw ooit haar vergunning kan terugkrijgen. We wachten het onderzoek af", aldus Wouters nog.

Shaken baby-syndroom

Vigdis Vanbeselaere, vertrouwensarts in het vertrouwenscentrum Kindermishandeling Brussel, geeft meer uitleg over het shaken baby-syndroom. “Het gaat dan altijd over een jong kind dat hersenbeschadiging oploopt als gevolg van schudden.”

Dat schudden neemt verschillende vormen aan. “We spreken wel liever van ‘toegebracht schedelhersenletstel’ omdat het niet vanzelf gebeurt. Het kan gaan over schudden, maar ook door het hoofd ergens tegen aan te stoten.”

Gevolgen

Door het heen en weer schudden van het kind kunnen de fragiele hersenstructuren in de schedel schade oplopen. “Het is een heel ernstige vorm van kindermishandeling. Een vierde van de slachtoffers overlijdt en van de overige slachtoffers ondervindt twee derde langetermijnschade.”  

Correlatie met huilgedrag

“We zien dat vooral dat dit voorkomt in de eerste levensmaanden. Er is een link met het huilgedrag van kinderen dat in die periode een piek kent.” Er is een soort oorzaak-gevolg tussen ouders die niet meer omkunnen met het gehuil van hun baby.

Het gaat dus niet altijd om iets kwaadwillig of opzettelijk, maar de realiteit is complexer. “Er zijn heel vaak verschillende onderliggende redenen waarom een ouder of verzorgende stress ervaart. Dan kan het zijn dat die op een verkeerdere manier handelen.”

Preventie

“We moeten meer inzetten op preventie”, zegt Vigdis Vanbeselaere, “Dat gebeurt al, maar ik zou willen dat het vaker gebeurt. We moeten het bredere publiek bereiken, van aanstaande ouders tot babysits.”

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet