Joost Arents (N-VA) is door Ninoofse afdeling uit de partij gezet en stapt in coalitie als onafhankelijke

28 december 2018
Nicolas Maeterlinck
In de Oost-Vlaamse gemeente Ninove is Joost Arents (N-VA) uit de partij gezet omdat hij in een coalitie met Open VLD en S.A.M.E.N. is gestapt. Dat heeft de lokale afdeling beslist. Arents legt zich neer bij de beslissing en gaat nu voort als onafhankelijke.

Arents zei nog dat hij hoopte dat hij in de partij kon blijven, omdat hij wou "verbinden", zoals partijvoorzitter Bart De Wever in Antwerpen. "Voor mezelf blijf ik nog altijd N-VA. Het alternatief was de stad in handen geven van extreemrechts", zei hij bij de voorstelling van de nieuwe coalitie.

In Ninove dreigde de onbestuurbaarheid nadat Forza Ninove van Guy D'haeseleer - ook Vlaams Parlementslid voor Vlaams Belang - als grootste partij uit de bus was gekomen. Forza Ninove heeft 15 zetels, 2 te weinig voor een absolute meerderheid.

Ninove krijgt nu een bestuur van Open VLD (9 zetels) en S.A.M.E.N. (7 zetels). Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) liet twee weken geleden weten geen coalitie te kunnen vormen met N-VA en S.A.M.E.N., maar met de steun van Arents heeft de nieuwe coalitie nu toch 17 van de 33 zetels.