Joost De Vries

1 maart 2015
De Nederlandse schrijver Joost De Vries maakt dit jaar opnieuw kans om de Gouden Boekenuil te winnen. De Vries is dan ook één van de meest originele schrijvers van zijn generatie. Hij vindt schrijven ook ontzettend leuk: het is voor hem even vanzelfsprekend als koken of naar voetbal kijken.

Vorig jaar ontving De Vries de Gouden Boekenuil voor zijn boek 'De Republiek' (Prometheus), een verhaal over bedrog en zelfbedrog, ambitie en liefde. Het boek werd bekroond om zijn authenticiteit. Ook zijn recentste boek, ‘Vechtmemoires’ (Prometheus), draait om authenticiteit: het bevat 19 essays over de cultuur van de 21ste eeuw. Het boek staat op de shortlist voor de Gouden Boekenuil.

De Vries is historicus en werkt sinds 2005 als kunstredacteur bij het Nederlandse blad ‘De Groene Amsterdammer’. Hij wandelt graag rond in de National Portrait Gallery in Londen en is een grote fan van de HBO-reeks 'Game of Thrones', waar op mythische continenten gevochten wordt voor koninkrijken.

Hoe inspirerend is Brussel en het verblijf in Passa Porta voor hem? Wat inspireert hem nog? Touché neemt 2 uur de tijd om meer te weten te komen over deze jonge, vrolijke Nederlandse auteur.

Joost de Vries raadt ons aan de Patrick Melrose romans van Edward St Aubyn te lezen. (Prometheus). 

Muziek in de uitzending:

Janis Martin - Wild one (real wild child)

Wiener Philharmoniker o.l.v. Valery Gergiev - Pictures at an exhibition (Modest Moessorgsky)

Jan De Wilde - Golden Retriever

Ramin Djawadi - Game of Thrones / Main title

U2 - Walk on

Chvrches - The mother we share

Cat Stevens - Father and son

Florence and the Machine - You've got the love

Boudewijn De Groot - Testament

 

Touché met Joost De Vries, zondag 1 maart van 11 tot 13u.

Foto©VRT