Joost Heijthuijsen: "De polonaise laat vriend en vijand met elkaar lopen"

22 februari 2017
Je hebt vast al in een polonaise gezeten: de handen op de schouders van je voorganger, samen hossen in een lange sliert door de balzaal. Maar de polonaise slierten worden korter. Joost Heijthuijsen, polonaisekenner van de Lage Landen, legt uit hoe dat komt.

“De polonaise heeft een slecht imago gekregen,” legt Joost Heijthuijsen uit. “Het staat voor lulligheid, voor iets dat iedereen kan dansen." En dat maakt de trouwe polonaiseloper misschien bang om een sliertje te starten. 

In tijden waar iedereen maar liket, retweet en vage politieke commentaren heeft op wat de samenleving moet zijn, is er net méér polonaise nodig, stelt de polonaisekenner. "De polonaise staat voor opstandige verbondenheid."

De polonaise laat vriend en vijand met elkaar lopen

Heijthuijsen hoopt dat de traditie weer wordt opgepikt. Hij raadt iedereen aan om eens de polonaise te lopen op het werk. “Kijk eens je collega in de ogen en vraag of ze zin heeft in iets spannends. En dan gewoon: gaan met die banaan."

Iedereen is gelijk in de polonaise

De ideale muziek voor een polonaise? "Een liedje met veel blazers. Het moet rauw en swingend zijn. Het liefst met een opzwepende tekst die mensen stimuleert om een rijtje te starten."