Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Culture Club

Joost Oomen: "Het leven kan zo mooi zijn dat het pijn doet"

vr 30 okt. - 5:52

De vrolijkste dichter van Nederland en verre omstreken brengt dit najaar z’n romandebuut uit: 'Het Perenlied'. Een magisch-realistisch boek dat zich niet laat samenvatten, net als Joost Oomen zelf. Hij treedt graag op met z’n band en doopt het publiek dan met meloensap. Ook in de podcast 'Groen Gebladerte' laat Oomen zien dat ie niet vies is van absurditeit. Er wordt zelfs in gezongen!
Joost Oomen

In de podcast 'Groen Gebladerte' ontmoet Tom De Cock acht ontluikende toptalenten in proza en poëzie. Ze zijn gemiddeld 29 en staan nog aan het prille begin van hun carrière. Maar wie zijn ze? Wat schrijven ze? Wat lezen ze zelf?

De acht debutanten werden in samenspraak met het BoekenOverleg geselecteerd. Tom zoekt hen thuis op en duikt met hen in hun boekenkast, op zoek naar de boeken die hun leven veranderden. Want je bent wat je leest. Het resultaat is een podcastreeks met unieke portretten en onmeetbaar veel leesinspiratie. Acht auteurs, acht levensverhalen, acht stijlen, acht smaken. Van Lucebert tot Britney Spears. Voor elk wat wils.

Geen geld over voor eten

In de achtste (en laatste) aflevering hoor je Joost Oomen. “Op de middelbare school was ik de enige die dichter wilde worden" vertelt hij aan Tom De Cock. "Op schoolreis naar Amsterdam hadden we vrije tijd om even te shoppen. Ik heb toen 'De Oostakkerse Gedichten' van Claus gekocht. Geen idee wat de rest van de klas mee naar huis naam, maar ik was héél blij met dat boek.”

“Ik heb een obsessie met de Vijftigers. Met mijn studiegeld kocht ik originele exemplaren van 'Braak', het tijdschrift van onder meer Remco Campert en Lucebert. Dat was niet zo slim, want ik had die maand geen geld over voor eten. Maar het was een soort van schrijverstalisman. Ik was heel erg bezig met dat soort vertoon.”

"Er zijn te weinig mensen die vrolijke literatuur maken"

Dit najaar verschijnt 'Het Perenlied', het romandebuut van Oomen. “Ik wil graag liefhebbend schrijven. En zo kom je al snel bij fruit uit. Het schittert, het is zoet, het heeft een kleurtje, het is er voor iedereen. Fruit is een centraal onderdeel geworden van mijn werk. Het staat voor vrolijkheid. Er zijn te weinig mensen die vrolijke literatuur maken.”

Oomen kijkt er ook naar uit zijn roman voor te dragen. "Het is geschreven om voordraagbaar te zijn. Ik wil er op zoveel mogelijk podia mee staan.”

Voor het zover is, geniet ie van het leven. Al kan dat ook pijn doen:  “Het leven kan ook zo mooi zijn dat het pijn doet. Ik heb het ook wel eens, net als Salinger in 'Heft hoog de nokbalk, timmerlieden': dat ik over straat loop en het allemaal zo schitterend en leuk vind dat ik op het randje van de waanzin kom.”

Het leven kan zo mooi zijn dat het pijn doet.

Deze boeken vond Tom De Cock in de boekenkast van Joost Oomen. Laat je inspireren.

  • Jan Glas – Dubbel Glas
  • Tsjêbbe Hettinga – Het vaderpaard (It faderpaard)
  • Tonke Dragt – Torenhoog en mijlenbreed
  • Hugo Claus – De Oostakkerse gedichten
  • J.K. Rowling – Harry Potter (reeks)
  • Fritzi Harmsen van Beek – Gewone Piet & Andere Piet
  • Fritzi Harmsen van Beek – 13 manieren om in tranen uit te breken
  • J.D. Salinger – Heft hoog de nokbalk, timmerlieden en Seymour, een introductie
  • Brian Titley – Dark Age. The political odyssey of Emperor Bokassa.
  • Vladimir Nabokov – Pnin
  • Richard Brautigan – De ijskoude sombrero
  • Richard Brautigan – Het monster in de kelder
  • Richard Brautigan – Dromen van Babylon
  • Raymond Queneau – Zazie dans le métro


Luister naar de podcast:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet