Joost Zweegers over 50 jaar 'Imagine': “Lennon of McCartney? Ik zou nooit gekozen hebben”

8 september 2021
© Radio 1
Vandaag exact 50 jaar geleden kwam 'Imagine' van John Lennon uit. De hele wereld kent de titeltrack, maar naast dat nummer over love, peace and understanding staan er nog heel wat pareltjes op de plaat. Waaronder ook … één van de allereerste diss-tracks. Joost Zweegers (Novastar) is grote fan en vertelde vanochtend bij Korneel alles wat je wil weten over het iconische album.

Kamp Lennon en kamp McCartney

Joost was nog maar net geboren toen 'Imagine' uitkwam en ontdekte de plaat dus een stuk later. Achteraf gezien een goede zaak, want Joost zou destijds niet hebben kunnen kiezen tussen “kamp Lennon” en “kamp McCartney”, vertelde hij. “McCartney is muzikaler, hij maakte echte feelgood-muziek. Lennon zat nog altijd in een soort verwerkinsgproces."

Lennon kreeg op jonge leeftijd het overlijden van zijn moeder te verwerken en dat verdriet is sterk aanwezig in zijn werk.

"Hij kreeg op jonge leeftijd het overlijden van zijn moeder te verwerken en dat verdriet en die bitterness zijn sterk aanwezig in zijn werk. Daar kwamen dan ook nog eens drugs bij, en ook dat is te merken in zijn teksten.” Op het moment dat Lennon 'Imagine' schrijft, volgt hij primal scream therapy, een therapie die moet helpen om onverwerkte emoties uit zijn jeugd beter te kunnen plaatsen.

Meer dan enkel wereldvrede

'Imagine' is dus zeker niet alléén een plaat die pleit voor wereldvrede. Op sommige momenten gaat het er best bitter aan toe. Zoals bijvoorbeeld op 'How do you sleep?' – één van de allereerste diss-tracks uit de geschiedenis. Met sneren als “the only thing you did was Yesterday” en “those freaks was right when they said you was dead” haalt Lennon fors uit naar zijn voormalige Beatle-collega Paul McCartney. “Lennon was op een bepaalde manier jaloers op McCartney,” vertelt Joost, “Lennon was altijd al een cynische tekstschrijver.”

Joost Zweegers bracht 'How?' live in de studio. © Radio 1

Yoko Ono als moederfiguur

De titeltrack van het album komt trouwens niet uit de koker van Lennon, maar uit die van zijn partner Yoko Ono. Veel Beatles-fans hebben geen goed woord voor haar over, maar Joost ziet dat anders. “Lennon had echt nood aan een moederfiguur die hem een beetje uitdaagde."

Na het uit elkaar vallen van The Beatles was zij degene die hem overeind hield.

"Hij was een fragiel persoon, met intens verdriet. Na het uit elkaar vallen van The Beatles was zij degene die hem overeind hield en ervoor zorgde dat hij zich verder kon ontplooien. Je zou kunnen zeggen dat Yoko Ono John Lennon muzikaal bevrijd heeft en nieuwe paden heeft doen ontdekken.”

'How?'

Over de vraag welk nummer zijn favoriet is, moest Joost niet lang nadenken: 'How?'. “Het is een redelijk droevig liedje waarin Lennon zichzelf in vraag stelt. Hoewel het een licht liedje is met cliché-akkoorden, grijpt het me altijd naar de keel. Er zit een heel mooi brugje in."

Een stuk van 'How?' gebruik ik bijna altijd tijdens het soundchecken.

"En een stuk van dit lied gebruik ik bijna altijd tijdens het soundchecken.” Of het nummer hem ook beïnvloedt heeft? “Het is heel melodieus, en dat is mijn muziek ook. Het heeft me zeker geïnspireerd,” aldus Joost Zweegers.

Beluister hier Joost Zweegers' versie van 'How?': 

Het volledige interview met Joost Zweegers in 'Classic Stories' kan je herbeluisteren via Radio 1 Select.

Lees ook: