Jordens zingt Brel

16 april 2018
Filip Jordens brengt al twintig jaar lang het repertoire van Jacques Brel op podia en concertzalen. Na al die jaren is Jordens dan ook helemaal thuis in het repertoire en de wereld van Jacques Brel.

Filip Jordens was er al bij toen Radio 1 in de lente van 1998 een Brel-hommage bracht in de Antwerpse Singel (het project Brel op 1 was een Radio 1 Sessie avant-la-lettre, met Brel-interpretaties van Patrick Riguelle, Luc De Vos, Laïs, Frank Van der Linden en Mich Van Hautem). Het werd een scharniermoment in zijn Brel-parcours want tijdens dat Radio 1-evenement ontmoette Jordens enkele muzikanten die vanaf dan zijn vaste begeleiders werden. 

Intussen zijn we twintig jaar later en zingt Jordens nog altijd met verve de klassiekers uit het repertoire van Grand Jacques

Meestal doet Jordens zijn Brel-concerten in een vaste bescheiden formule, mét oog en oor voor detail in de muziekarrangementen (piano, bas, accordeon, .. onde marthenot, dat hoge geluid in bv. Ne Me Quitte Pas). Maar binnenkort pakt Jordens groots uit voor twee bijzondere concerten in Vorst Nationaal. "Je m'appelle Jacques Brel", een Brel-hommage met begeleiding van het Brussels Philharmonic, met visuals en interviewfragmenten van de meester zelf. 

Jordens maakt een uur Time Out met zijn favoriete Brel-nummers, niet altijd per se de meest evidente of gekende. Time Out voor Jordens & Brel

1 Je suis un soir d'été

2 Le Tango funèbre (Olympia 64) 

3 Les Vieux (Olympia 66)

4 Je t'aime 

5 Les singes (Olympia 61)

6 Les Marquises 

7 La Quête 

HERBELUISTER hier de Brel special in Time Out: 

Michaël Robberechts en Filip Jordens
undefined
Het is eigenlijk moeilijk om het over Brel te hebben, want over welke Brel hebben we het? Over die van 1954, die van 1964? Of die van 1978? Dat zijn op zich al zo'n verschillende Brels. Hij was dan ook zo'n veelzijdige man, met zo veel verschillende activiteiten, met een ongelooflijke ambitie om dingen te veranderen en te verwezenlijken. Niet alleen op het artistieke vlak, maar ook op het persoonlijke vlak.
Filip Jordens
Je m'appelle Jacques Brel
undefined

Wat een ongelooflijk moeilijke opgave was het om uit dat Brel-repertoire 7 à 8 liedjes te kiezen. Daarom maakte Filip Jordens speciaal voor Time Out deze Spotify-lijst met zijn 25 favoriete Brel-liedjes.