Jos Delbeke: “Woensdag komen we met nieuwe standaarden voor de CO2-uitstoot van wagens”

5 november 2017
Morgen start de VN-klimaatconferentie in Bonn. Wat gaat daar eigenlijk gezegd worden, want volgend jaar in Polen is er toch de officiële opvolger van de klimaattop in Parijs? Jos Delbeke is directeur-generaal voor het Klimaat van de Europese Commissie, hij geeft tekst en uitleg.

“Voor de klimaattop volgend jaar in Polen moet heel wat worden voorbereid en alle lidstaten komen anders niet bij elkaar. De volgende twee weken gaan er beslissingen voorbereid worden volgens de overeenkomsten die in Parijs zijn gemaakt.”

Nieuwe CO2-standaarden

Het gaat dus meer om het concretiseren van de beslissingen die in Parijs zijn gemaakt. Hoe ver staan die staten nu? “Er is een mooie vooruitgang geboekt”, vindt Delbeke. “Nu woensdag komen we bijvoorbeeld met nieuwe standaarden voor de CO2-uitstoot van wagens. Ook in China wordt er zeer sterk geïnvesteerd in zonne- en windenergie. Het is alleen jammer dat Trump met de voeten sleept.“

Volstaan de overeenkomsten van Parijs?

De nationale klimaatplannen komen er dus aan, maar vorige week kwam er nog een rapport uit dat zei dat die eigenlijk niet zullen volstaan. Zo was de doelstelling van Parijs dat de aarde tegen 2050 slechts twee graden mag opwarmen en het ziet ernaar uit dat dat drie graden zullen worden. “Dat wisten we eigenlijk ook al Parijs, dat die plannen niet zouden volstaan. Vandaar is de conferentie in Polen van volgend jaar zo belangrijk omdat dat de start wordt van de herziening van al die plannen.”

Tegen 2030 moeten de wagens 30% minder uitstoten

De lidstaten moeten hun klimaatplannen dus in een hogere versnelling schakelen. “Dat doen we nu ook in de EU met de auto’s. De standaarden van uitstoot die we nu gaan aannemen, zijn voor 2030 in plaats van voor 2050. De fabrikanten moeten dus tegen 2030 nieuwe modellen op de markt brengen die 30% minder uitstoten.”

Burgerinitiatieven mobiliseren de ideeën en energie die nodig is

Er kwamen de afgelopen dagen ook heel wat initiatieven vanuit de burgers. Er was zaterdag bijvoorbeeld een klimaatmars in Bonn of driehonderd mensen fietsten ook vanuit België naar de Duitse stad. Delbeke moedigt die initiatieven ten zeerste aan. “De bereidheid van de bevolking moet worden aangewakkerd en dat doen deze mensen. Het mobiliseert ideeën en energie die nodig is.”