Jos Geysels: "Er is niets ondemocratisch aan het cordon sanitaire"

27 mei 2019
Er is niets ondemocratisch aan het cordon sanitaire. Dat zegt Jos Geysels, een van de opstellers van de tekst die een samenwerking met het Vlaams Belang uitsluit in 'De Wereld Vandaag'. Niemand kan een partij verplichten om met een andere samen te werken.

"De oorspronkelijke tekst van het cordon sanitaire dateert van 1989, nog voor de 'zwarte zondag' van 1991", zegt Geysels. "Het is een afspraak tussen democratische partijen om niet samen te werken met partijen die de grondrechten van de democratie niet respecteren. Het gaat om universele rechten zoals het gelijkheidsprincipe en het verwerpen van racisme."

Het cordon is een soort stilzwijgende afspraak geworden, die gisteren door de voorzitters van de democratische partijen bevestigd werd, ook wat betreft de motivatie, zegt Geysels.

Het Vlaams Blok, dat veroordeeld werd, is intussen Vlaams Belang geworden. "De naam is veranderd, maar voor een deel gaat het nog altijd om dezelfde mensen", zegt Geysels. "De stijl is veranderd, maar als ik een kleine bloemlezing mag voorleggen van de uitspraken over de islam en het bezoek aan een fascistische partij zoals Gouden Dageraad, dan blijf ik mij te gronde dezelfde vragen stellen. Maar het is aan de voorzitters van de andere partijen om daarop te antwoorden."

Bart De Wever heeft als voorzitter van N-VA na de gemeenteraadsverkiezingen een samengaan tussen N-VA en Vlaams Belang in Ninove verworpen. "Dat was als partijvoorzitter. Iets anders is het als formateur De Wever in het kader van de democratie in Vlaanderen partijen ontvangt. Is dat het op een kier zetten van de deur om samen te werken? Ik denk het niet maar ik kan mij vergissen."

Je kan andere partijen niet verplichten om met jou samen te werken omdat je 18 procent van de stemmen hebt gehaald

"Democratie betekent dat je een meerderheid moet vormen in het parlement (om je programma uit te voeren, nvdr). Bovendien kan je andere partijen niet verplichten om met jou samen te werken omdat je 18 procent van de stemmen hebt gehaald", stelt Geysels. Hij vindt wel dat volgens de geplogenheden van de democratie de koning elke partij die verkozenen heeft moet uitnodigen.

Beluister het gesprek in 'De Wereld Vandaag':

Lees ook: