José De Cauwer over WK-selectie: "Er zal serieus gekneed moeten worden"

16 september 2019
© Belga (Dirk Waem)
In 'De Tribune' was José De Cauwer te gast. De voormalige bondscoach en huidige cocommentator liet er zijn licht schijnen over de WK-selectie van België en de tactiek die onze jongens volgende week moeten toepassen in Yorkshire.

Gisteren maakte Rik Verbrugghe met Tim Wellens, Tim Declercq en Yves Lampaert de drie resterende namen van de WK-selectie bekend. José De Cauwer had Wellens en Lampaert ook meegenomen, maar zou daar Tiesj Benoot aan toegevoegd hebben.

"Ik kan me vinden in de ploeg die er nu staat en begrijp de bondscoach dus in zijn keuze, maar het is wel jammer dat je een renner van 25 jaar, zoals Tiesj Benoot, niet meeneemt. Want die kan een koers maken en ervoor zorgen dat andere landen achter ons moeten koersen. En: hij kan ook nog een finale rijden", zegt De Cauwer.

"Renners als Benoot en Yves Lampaert zijn mannen die de rol van Tim Declercq perfect kunnen invullen als het zou nodig zijn. Ik vind: als we met deze ploeg Tim Declercq moeten gebruiken, zijn we verkeerd bezig. Want dan betekent dat dat we achter de feiten moeten aanrijden."

Ik kan me vinden in de WK-ploeg, maar het is wel jammer dat je een renner als Benoot niet meeneemt

"Er moet gekneed worden"

Met Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert beschikt België over twee azen. Maar na Montréal lijkt Van Avermaet een streepje voor te hebben.

"Philippe is zeker kopman, absoluut. Maar door de overwinning van Greg in Montréal is de situatie toch een beetje veranderd. Ik vind Greg momenteel gevaarlijker, sneller en vooral sterker in de sprint na een harde koers van meer dan 280 kilometer."

"Er zal hoe dan ook gekneed moeten worden. Er moet vooraf - uiteraard - een serieuze taakverdeling afgesproken worden. Of de mannen van Deceuninck-Quick Step voor Van Avermaet willen rijden? Als je het als coach goed aanpakt, zal dat lukken."

"Kijk: als je niet wil meegaan om voor iemand te werken, dan moet je thuis blijven. Er zullen misschien renners teleurgesteld zijn omdat ze hun eigen kans niet kunnen gaan, maar als je alles voor de ploeg doet, kun je jezelf achteraf niks verwijten."

"Als Van Avermaet meer kans maakt dan Gilbert, moet alles en iedereen voor Greg rijden. Maar dat geldt ook omgekeerd: Van Avermaet zal moeten afstoppen als Gilbert in de finale aanvalt. Dat zijn de afspraken die je moet maken, ook al is dat in de praktijk niet simpel."

"Nederland heeft niet meer kansen dan België"

In het verleden boterde het niet altijd tussen Van Avermaet en Gilbert. Kan dat een nadeel zijn?

De Cauwer: "Ze hebben een bepaalde leeftijd bereikt, zou ik zeggen, maar dat wordt er niet beter op (lacht). Ze gaan alletwee proberen om wereldkampioen te worden. Greg heeft dat meer nodig dan Philippe. Maar Philippe is nooit verzadigd en zal nooit verzadigd geraken. Philippe is Philippe..."

"Het is makkelijker werken en koersen bij bijvoorbeeld Nederland, met één uitgesproken kopman: Mathieu van der Poel. Maar heeft Nederland meer kans dan België om het WK te winnen? Neen, dat vind ik niet. Want wij beschikken over een betere en bredere ploeg."

Het hoge woord is eruit: Mathieu van der Poel. De Nederlandse alleskunner en veelvraat is een van dé te kloppen mannen in Yorkshire. José De Cauwer is onder de indruk van de Nederlander, maar tekent ook wat voorbehoud aan.

"Het is zijn eerste WK op de weg, 285 kilometer, met mogelijk slecht weer. De omstandigheden kunnen een grote rol spelen. Soms denk je: we zijn de koning te rijk en trekken dat spel hier volledig naar ons toe, maar een halve ronde verder gebeurt er een valpartij, krijg je een lekke band of rijdt een groep weg waar de verkeerde renners inzitten. Om maar te zeggen: alles kan.

"Meegaan in elke ontsnapping"

"Voor België komt het erop aan om mee te zijn in elke ontsnapping. Zodra er 5 of 6 jongens weg rijden, moeten wij een mannetje meesturen. Want zo kun je ook wereldkampioen worden", besluit De Cauwer.

Is dat de rol voor bijvoorbeeld Remco Evenepoel: vroeg meegaan? De Cauwer: "Dat kan, ja. Ofwel moet hij koersen om de situatie van de andere Belgen beter te maken. Maar niet zoals zondag in Montréal. Je moet niet rijden om je te laten zien, je moet rijden om een prijs te pakken."

Beluister de integrale uitzending van 'De Tribune':

Bron: sporza.be en 'De Tribune'