Jouw analyse van de crisis in de Wetstraat?

11 oktober 2016
We zijn vanmorgen niet wakker geworden met een begrotingsakkoord, maar wel met een crisis in de Wetstraat: hét knelpunt is de meerwaardebelasting op aandelen. CD&V wil daar tegen het einde van het jaar een beslissing over, N-VA en Open VLD willen daar niets van weten.

Er hing hoogspanning in de Wetstraat gisteravond. Rond 19.30 uur verliet CD&V-vicepremier Kris Peeters het overleg over de begroting en de bijkomende structurele hervormingen. Zijn partij wil tegen het einde van dit jaar een beslissing over een meerwaardebelasting op aandelen, maar de N-VA en Open VLD willen daar niets van weten.

Wat houdt die meerwaardebelasting in?

CD&V wil dat de meerwaardebelasting geldt voor wie aandelen of zogenoemde afgeleide producten wil verkopen. De belasting daalt naarmate de belegger de aandelen langer in handen heeft. Het eerste jaar is het tarief 30%. De belastbare grondslag (dat is de meerwaarde die wordt belast) wordt dan elk jaar met 5% afgebouwd, en dat voor een termijn van 15 jaar. Wie na 15 jaar zijn aandelen verkoopt, betaalt op die manier nog 7,5% belasting op zijn meerwaarde. 

CD&V wil trouwens alleen de tien procent meest vermogende Belgen belasten. Daarom zou geen belasting moeten betaald worden op een meerwaarde van 50.000 euro, gespreid over tien jaar.

Oproep

  • Overspeelt CD&V zijn hand of is die meerwaardebelasting op aandelen een terecht breekpunt?