Jouw kat kan schitteren in de bioscoop

16 juli 2020
Regisseur Ignas van Schaick werkt aan een bioscoopfilm met kattenfilmpjes. En die filmjes zoekt hij bij jou. Iedereen met toegang tot een kat kan een filmpje doorsturen. En met wat geluk schittert jouw kat binnenkort in de cinemazalen.

Ignas heeft al enkele natuurdocumentaires op zijn naam staan. Zo maakte hij onder meer 'De Wilde Stad', een documentaire over de natuur in de stad. Hoofdpersonage van die film was Abatutu, een eigenzinnige kater die je rondleidt door de Amsterdamse wildernis. Na het afwerken van die film wil hij opnieuw een kattenfilm maken. 'Poeslief' zal de film heten en daarvoor heeft Ignas jouw hulp nodig.

"In Nederland zijn er 2.6 miljoen katten," vertelt hij in Aperitivo. "En die willen we ook in de schijnwerpers zetten. Dus kregen we het idee om een bioscoopfilm te maken met kattenfilmpjes die mensen kunnen insturen." Een soort Funniest Home Video's langspeelfilm dus. De film zal een uur lang duren en later in de cinema te zien zijn.

Om ervoor te zorgen dat het aanbod aan filmpjes niet alle kanten uitschiet, heeft Ignas enkele thema's bedacht waarin mensen filmpjes kunnen opsturen. "Bijvoorbeeld 'katten en water', 'katten en honden' of 'katten en kinderen'. Zo kunnen mensen tonen wat hun kat bijzonder maakt."

Maar wie ook meer dan twee seconden op het internet heeft doorgebracht, weet dat het internet vol met kattenfilmpjes staat. Waarom dan nog er een film van maken? "Het is het meest gedeelde onderwerp op Youtube," gaat Ignas verder , "maar op het grote scherm met grappige teksten en leuke muziek kunnen we er wel een spannende film van maken voor de kijker. Sowieso is de kwaliteit van de filmpjes die mensen insturen beter omdat het voor een bioscoopfilm is."

Nu denk je ongetwijfeld dat jouw kat recht heeft op enkele minuten roem en daar heb je volkomen gelijk in. Maar wat moet je kat kunnen om in de film terecht te komen? "Alles mag. We hebben al filmpjes van katten die piano spelen of meejanken met de radio," zegt Ignas, "maar we gaan natuurlijk geen filmpjes tonen van katten die mishandeld worden of enge trucjes moeten doen."

Tot 15 augustus kan je filmpjes doorsturen via de facebookpagina van Poeslief. Filmpjes stuur je via messenger samen met jouw naam en die van de kat. Daarna zal een jury zich over deze zware selectie buigen. En zelfs al schittert jouw kat in het najaar niet op het grote scherm dan wordt zijn of haar naam toch in de eindgeneriek vermeld.

Luister naar het gesprek met Ignas Van Schaick in Aperitivo: