Jullie favoriete fragmenten uit het radio-archief!

27 oktober 2020
Vandaag vieren we ‘World Day of Audiovisual Heritage’, oftwel Werelddag van het Audiovisuele Erfgoed. Een dag die door de Verenigde Naties in het leven is geroepen om ons te doen stilstaan bij het belang van radio- en televisiearchieven. 'Byloo' diepte enkele prachtige fragmenten op. Luistertip!

Radio- en televisiearchieven worden door de Verenigde Naties beschouwd als werelderfgoed. Ze moeten ook toegankelijk zijn voor het grote publiek, klinkt het daar. Die audiovisuele tijdsdocumenten zijn immers van onschatbare waarde omdat ze kunnen wat geen enkel geschiedenisboek kan: ons tonen hoe het er de voorbije eeuw écht aan toe ging, in woord en beeld.

Mooie woorden, die we hier bij Radio 1 alleen maar kunnen onderschrijven, en die we op deze 'Dag van het Audiovisuele Erfgoed' ook eens in de praktijk zullen brengen. 'Byloo' duikelt vandaag de mooiste parels uit ons radioarchief naar boven! (Met dank aan de luisteraars voor de tips)

De Taalstrijd

Toen we onze oproep lanceerden, kwamen er meteen honderden reacties binnen. Een programma dat héél vaak terugkeerde in de mails en berichtjes, was 'De Taalstrijd', een komisch radiospelprogramma dat door Radio 1 van 1986 tot 1988 op zondagmiddag werd uitgezonden, met heruitzendingen op donderdagavond. Het programma was het eerste in een reeks soortgelijke humoristische taalprogramma's op de Vlaamse radio, en onder andere Guy Mortier en Mark Uytterhoeven werkten eraan mee. Een fragmentje:

Lutgart Simoens interviewt Koningin Fabiola

Het was ongezien, maar in 1984 had radiocoryfee Lutgart Simoens de eer om in het programma 'Platenpoets' zowaar Koningin Fabiola te mogen interviewen. Het werd een goed voorbereid, lang interview, maar nadien herinnerden de luisteraars zich toch vooral dat Koningin Fabiola had verteld over haar kookkunsten: 

Een volledige eclips in totale extase

Harry Viaene, één van onze radio-archivarissen op VRT, herinnerde zich een specifiek radiofragment van vijf jaar geleden. Toen was er een unieke gebeurtenis, namelijk een totale eclips van de zon, die je kon meemaken op de Faëröer-eilanden. Werner Hamelinck van Volkssterrenwacht Urania was daarbij en bracht verslag uit in het programma 'De Bende van Annemie':

Dit vroegen jullie vaak 

Het is onmogelijk om al jullie fragmenten hier apart te laten horen, zó veel aanvragen kregen we binnen. We maakten een compilatie van een aantal suggesties die verschillende keren binnenkwamen: 

Lees ook: